Az alábbi immunerősítő keverék ősi receptjét régen minden nagymama ismerte, ma már kevés embernek van birtokában a természetes csodaszer elkészítési módja. Az alábbiakban eláruljuk, hogyan készítsük el a leghatékonyabb immunerősítőt.
A torma a káposzta és mustárfélék családjába tartozik. Régen scorbut, mandulagyulladás, reumatikus és légzőszervi megbetegedések ellen használták. Sok benne az A-, C-, B-vitamin, a kalcium, kálium és vas. Az egyik legerősebb természetes antibiotikum, mely megtisztítja a légzőszerveket, és serkenti a vérkeringést is. Mivel növeli a testhőmérsékletet, szívműködést serkentő hatása van. A tormában, brokkoliban, mustárban egy bizonyos glükozinolát nevű anyag található, mely segítségével megelőzhetjük a rákos betegségek kialakulását. Erős antioxidáns tulajdonsággal rendelkezik, és serkenti a máj méregtelenítését.
A gyömbér vérhígító, fájdalomcsillapító, antibakteriális és lázcsillapító tulajdonságokkal rendelkezik, és csökkenti a koleszterinszintet is. Gazdag fehérjékben, kalciumban, foszforban, mangánban, szilíciumban, folsavban és C-vitaminban. Alkalmazható lábgombásodás esetén is, hiszen hatékony gombaölőnek bizonyult. Mivel fokozza a vérkeringést menstruációs zavarok és gyomorprobléma, hányinger esetén is ajánlott gyömbért fogyasztani.
Fokhagymának antiszeptikus hatása van, csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet, fokozza az étvágyat. Erős vértisztító, gombaölő és gyulladáscsökkentő is. Számos gyógykészítmény alapanyagaként használhatjuk. Többek közt gyógyítja a szamárköhögést, tüdőtisztító, sebek, fekélyek, magas vérnyomás, emésztési problémák, asztma orvoslására is ajánlott. A pattanást könnyedén el lehet tüntetni a fokhagyma segítségével. Vágjunk le egy vékony szeletet, és tegyük a gyulladt bőrfelületre, a probléma fél nap alatt megoldódik. Ha főzéshez használjuk, csak akkor tegyük az ételbe, amikor már majdnem készen van az. A hőkezelés által ugyanis veszít értékes tulajdonságaiból.
A hagyma értékes összetevőinek köszönhetően képes meggátolni a tumor növekedését, eredményes gyógyulást mutattak ki a vastagbélrák esetében is. Legújabb kutatások szerint a menopauza ideje alatt kialakuló csontritkulást is megakadályozza. Erős gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatással rendelkezik.
A paprika gazdag likopinokban és karotinoidokban, véd a rák és különböző szívrendellenességekkel szemben. A piros paprika serkenti a véráramlást, de ha elvágjuk az ujjunk szorítsunk rá cayenne paprikát, hiszen ez megakadályozza az erős vérzést.
Az almaecet gazdag kalciumban, vasban, káliumban, nátriumban és ecetsavban. Pektin tartalmának köszönhetően szabályozza és csökkenti a vérnyomást, jót tesz a vastagbél működésének. Gombaölő és erős fertőtlenítő hatása van.
Így készítsük el az immunerősítő keveréket:
Hozzávalók: 1 rész apróra vágott friss fokhagyma, 1 rész apróra vágott friss hagyma,1 rész friss reszelt gyömbér, 1 rész frissen reszelt torma, 1 rész apróra vágott friss cayenne paprika, almaecet.
Elkészítés: A hozzávalókat vágjuk apróra, és háromnegyedik töltsünk meg vele egy üveget, majd öntsünk hozzá almaecetet. Folyamatos kevergetés mellett, pihentessük két hétig sötét helyen. Majd szűrjük le, és tegyük üvegekbe. A megmaradt hozzávalókat felhasználhatjuk salátakészítéshez, hiszen értékes tápanyagokat tartalmaznak. Minden nap egy evőkanálnyit vegyünk be a léből a szánkba, és öblögessünk vele, majd nyeljük le.