Aki egyszer megkóstolja a nyár eleji ropogós zöld káposztát, valószínű egész évben erről az ízről fog álmodozni. Annyira friss és zamatos, hogy nyersen magára is élvezetes rágcsálni, de számos étel készíthető belőle.
Frissen kifacsart leve maga a felüdülés, testünk, lelkünk szárnyrakap tőle. Pórbáljuk ki, hiszen számos betegséget megelőzhetünk és gyógyíthatunk segítségével.
– a káposzta számos ásványi anyagot tartalmaz, melyek elengedhetetlenek testi egészségünk számára. Ezenkívül pedig nagyon sok benne a C-vitamin.
– helyreállítja a legyengült szervezetet
– ismert vízhajtó hatása van, de kiegyensúlyozottá teszi a bélműködést is
– ajánlott azoknak is, akik gyakran küzdenek fejfájással
– akik rendszeresen fogyasztanak káposztát, azoknál kisebb a vastagbélrák kialakulásának kockázata
– a savanyú káposzta levét a bélrendszer védelmezőjeként is emlegetik, kifejezetten ajánlott a gyomorfekéllyel küzdő személyek számára. Ilyenkor ajánlott a kevésbé sós változatát fogyasztani.
– a káposzta levét, ha sárgarépa lével keverjük el, enyhíthetjük a csontritkulás tüneteit
-a halláskárosodást szenvedők mártsanak bele egy vattadarabot káposztalébe, és ezt lefekvés előtt helyezzék a fülbe. Abban az esetben, ha a dobhártyát nem érte sérülés, hatását rögtön érezni fogják.
– a káposztalének erős gyulladáscsökkentő és béltisztító hatása van. Székrekedés ellen is ajánlott rendszeresen alkalmazni.