KezdőlapÉletmódEgészségMi történik, ha véletlenül penészes ételt eszünk

Mi történik, ha véletlenül penészes ételt eszünk

-

Biztosan veled is előfordult már, hogy beleharaptál a szendvicsbe, és csak akkor vetted észre, hogy penészes a kenyér. Az is valószínű, hogy ha ezt tapasztaltad, aggódtál a lehetséges következmények miatt. Vajon tényleg olyan veszélyes egy kis penész?

Ebben a cikkben összefoglaljuk a penész negatív hatásait az emberi szervezetre, és elmondjuk, melyek azok az ételek, amiket nyugodtan elfogyaszthatsz, miután megtisztítottad a penésztől.

Bizonyos fajta penész károsíthatja a májat

Tartalmazhat olyan mérgező vegyi anyagokat, amelyek akár komolyabb egészségügyi problémákat is okozhatnak, például májkárosodást, émelygést, hányást, hasmenést. Ez azonban nagyban függ különböző más tényezőktől is, mint például az életkor és az immunrendszer erőssége. Ha megbetegedsz a penésztől, az valószínűleg az aflatoxinok miatt van. Az aflatoxinok a természetben előforduló, veszélyes rákkeltő gombamérgek, amelyeket bizonyos penészgombák termelnek.

Ha jól működik az immunrendszered, akkor egy kisebb mennyiségű aflatoxinnak nem kellene különösebb problémát okoznia. Viszont, ha az immunrendszered legyengült, akkor már nagyobb gondot jelenthet. Szerencsére nem minden fajta penész termeli ezt a mérgező anyagot. Többek között földimogyorón és a kukoricán fordulhat elő.

A penészben lévő baktériumok ételmérgezést válthatnak ki

Önmagában a penész nem olyan veszélyes, és kicsi az esélye, hogy megbetegedj tőle. Gondot inkább azok a baktériumok jelenthetnek, amik a penésszel együtt növekednek. Ebben az esetben a következő tüneteket tapasztalhatod: émelygés, hányás, hasmenés. Ezek erőssége a baktériumok típusától és az elfogyasztott mennyiségtől is függ.

Allergiás lehetsz a penészre

A penész egyes embereknél allergiás reakciókat válthat ki. Ha érzékeny vagy rá, jobb, ha óvatos vagy, és ha véletlenül mégis penészes ételt fogyasztanál, fordulj orvoshoz. A penészgomba-allergia tünetei a következők lehetnek:

  • viszkető, könnyező szem;
  • kiütések;
  • nehézlégzés;
  • orrdugulás vagy orrfolyás;

Van olyan penész, amit a szervezetünk könnyen le tud bontani

A különböző sajtfajtákban (gorgonzola, rokfort, camambert, brie) használt penészkultúrákat nyugodtan fogyaszthatjuk. Ezektől csak azoknak kell tartózkodnia, akik allergiásak a penészgombára.

Ezek azok az ételek, amiket nyugodtan elfogyaszthatsz, ha eltávolítottad róluk a penészt:

  • kemény sajtok;
  • kemény, szárazabb szalámik;
  • szilárd gyümölcsök és zöldségek;

Az alábbi ételeket azonban el kell dobni, ha megjelenik rajtuk a penész:

  • lágy sajtok (amiknek nem kellene penészesnek lenniük);
  • puha zöldségek és gyümölcsök;
  • péksütemények, kenyerek;
  • hüvelyesek;
  • magvak;
  • joghurtok;
  • lekvárok;
  • hús;
  • virsli, bacon és szalonna;

Hogy akadályozhatod meg a penész kialakulását?

A penész meleg, nedves környezetben tenyészik a legjobban, és a száraz penész-spórák a levegőben terjednek, amíg megfelelő táptalajra nem találnak.

Az alábbi módszerekkel akadályozhatod meg leghatékonyabban, hogy az étel megpenészedjen:

  • ellenőrizd, hogy a megvásárolni kívánt termék ne legyen penészes;
  • kis adagokat vásárolj, hogy a penésznek ne legyen ideje kialakulni az ételen;
  • fedd le az ételt fóliával;
  • tárold hűtőszekrényben az ételt;
  • a maradékokat fogyaszd el lehetőleg 3-4 nap alatt;
  • tisztítsd rendszeresen a hűtőszekrényt;
  • tartsd a lakás páratartalmát 40% alatt;

A penészes ételek valószínűleg nem fognak megbetegíteni, de a legtöbb ételt el kell dobni, amint megjelenik rajta az első bolyhos penészfolt. Tárold megfelelően az ételeket, és figyelj arra is, hogy rendszeresen kitakarítsd a hűtőszekrényt, így kevesebb gondod lesz majd a penésszel.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Ez is érdekelhet