A petrezselyem azon túl, hogy színesítjük-ízesítjük vele ételeinket, gyógyhatásáról is ismert. Bár kissé mellőzött gyógynövényünk, ismerjük meg bővebben hatásait, hogy céltudatosan használni tudjuk egészségünk védelmében.
A petrezselyem szinte minden háztartásban megtalálható, konyhakertben, de akár ablakpárkányon is nevelhetjük.
Könnyen és gyorsan szaporodik, így folyamatosan használhatjuk. Ilyenkor február végén a friss petrezselyemzöld aranyat ér: elég drágán árulják, mi pedig úgyis megvesszük, mert legelső jelét mutatja a várva-várt tavaszi ízeknek.
Termeljünk az ablakpárkányon saját petrezselyemzöldet. Már be lehet szerezni a lombpetrezselyemhez való magokat, melynek nem lesz gyökere, de zöldjét nap mint nap csipegethetjük ételeinkhez. Nem kell más hozzá, mint hogy egy kisebb cserepet megtöltsünk virágfölddel, és abba szórjuk a magokat, majd öntözgessük, és várjuk, hogy kinőjenek. A már elhasznált petrezselyemgyökér levágott végét ne dobjuk el, tegyük egy kevés vízbe, és szépen ki fog hajtani – ez is egy megoldás lehet arra, hogy friss zöldet fogyasszunk.
De nézzük, mire is jó a petrezselyem?
Gyökeréből és zöldjéből főzhetünk veseműködést serkentő, vesekő hajtó és hólyaghurut elleni teát főzhetünk. Erős víz és vizelethajtó. A gyökérből préselt lé fokozza az emésztőrendszer működést, hatékonyan fokozza az étvágyat és a máj működését is.
A zöld levél kiváló vértisztító, ezért jól felkészíthetjük a szervezetet az allergia elleni időszakra is. Hatásos az allergia okozta prüsszögésre is. Sok benne a kálium, ennek köszönhetően csökkenti a menstruációs fájdalmakat és szabályozza a normális ciklust. Sült húsok mellé például rágcsálhatunk nyugodtan minél több petrezselyemzöldet, hiszen klorofill tartalmának köszönhetően gátolja a testben a rákkeltő anyagok felszívódását.