A kurkuma könnyen beszerezhető, és nagyon egészséges. Érdemes beiktatni az étrendünkbe!

Az egészséges gyógynövények listájának élén kétségkívül a kurkuma áll. Számtalan gyógyító tulajdonsággal rendelkezik, ezért semmiképp ne hagyjuk ki táplálkozásunkból. Leginkább természetes ételszínezékként használjuk, de ennél azért jóval sokoldalúbb!
Kutatások alapján bizonyított, hogy a kurkuma 600 féle pozitív egészségügyi hatással rendelkezik. Ha eddig csak ételízesítőként, és színezékként használtuk, érdemes megismerkedni gyógyító tulajdonságaival is.
Hogyan sokszorozhatjuk meg a kurkuma jótékony hatását?
Keverjük el fekete borssal
- ha valaki egy nagyobb mennyiségű kurkumát vesz be, egy órán belül elvégzett véranalízisek nyomán, annak jelenléte alig érzékelhető szervezetünkben. Ennek oka, hogy a májunk önmagában nagyon nehezen tudja feldolgozni. Ha viszont egy negyed teáskanál fekete borssal keverjük el, akkor a kurkuma sokkal könnyebben szívódik fel a vérben.
Keverjük el egészséges zsírokkal
- a kurkuma egy zsírban oldódó anyag, ezért a könnyebb felszívódás érdekében ajánlott valamilyen növényi zsírral, vagy olajjal elkeverni. Ha kókusz, vagy olívaolajjal keverjük el akkor a májat nem terheli, és rögtön a véráramba, és a nyirokkeringésbe kerül.
A meleg növeli a kurkuma hatékonyságát
- könnyebben hasznosítja a szervezet a kurkumát, ha egy kevés olajfürdőben felmelegítjük, úgy, hogy közben legyen lefedve. Ajánlott minden főtt, még meleg ételhez egy kanálnyi kurkumát keverni.
A friss kurkumából naponta 1,5-3 grammot ajánlott fogyasztani. Szárított, és porított formában pedig 1-3 gramm a megfelelő mennyiség.