Magyarországon minden ötödik ember szénanáthás – olvastam nemrég. Ez az adat ijesztő! Azt jelenti, hogy a tavasz beköszöntével, nagyjából március végétől, október végéig szinte alig van olyan ember, aki ne küzdene valamilyen virágporallergiával.
És még nem is említettük azokat, akik ne szenvednének különböző élelmiszerek, háztartási vegyszerek, állatszőr, penész okozta allergiától. Az egyik leggyakoribb a parlagfű-allergia. De, nem elég az, hogy az ember érzékeny a parlagfűre, ráadásul ún. keresztreakció is felléphet akkor, ha bizonyos élelmiszereket fogyaszt. Ez azt jelenti, hogy bizonyos anyagok, amelyek szerkezetükben hasonlítanak az allergénekre, maguk is allergiás reakciókat váltanak ki, vagy felerősítik az allergiás tüneteket. Nem mindenkinél jelentkezik a keresztallergia, de fel kell készülni az eshetőségre.
Akinek bizonyítottan parlagfű allergiája van, jó, hogyha vigyáz a sárga és görögdinnye, banán, banán, cukkini, uborka, bazsalikom, zeller, paradicsom, paprika, oregánó, kamilla fogyasztásával.
Az allergiások viszont rendszeresen fogyasszanak halat, mivel omega 3 tartalma miatt, csökkenti gyulladásokat és erősíti a légzésfunkciót.