Egy időben nagy divat volt a kombucha gomba termesztése, szomszédok cserélgették egymás között az anyagombát, és osztották meg egymással a felhasználási receptjét.
Azt tudtuk, hogy nagyon hasznos, de hogy ennyire, sosem gondoltuk volna. Nézzük meg, milyen pozitív tulajdonságai vannak az Ázsiából származó életelixirnek. Egyes feljegyzések szerint időszámításunk előtt 221-ből származik az örök élet italaként, vagy mennyei teaként is emlegetett kombucha teát.
Ízletes, és helyreállítja a bélflóra egészségét
Az immunanyagok több mint felét a bélflóra termeli, mely ha károsodik, akkor nagy veszélybe kerül immunrendszerünk működése, így az egészségünk is. Fontos, hogy regeneráljuk a bélflórát a kombuchában megtalálható probiotikus tejsavbaktériumok segítségével. A kombucha tea javítja az emésztést, segítségével megszabadulhatunk a Candida gombától, és a szellemi frissességet is támogatja.
Erősíti az immunrendszert
A kombucha erős antioxidáns készlettel rendelkezik, így teljes mértékben támogatja az immunrendszert. Javítja a bélflóra egészségét, ezáltal szinten tartja az immunrendszert is. Egy indiai tanulmány szerint a DNS állománynak is védelmet nyújt.
Hatásos méregtelenítő
Természetes antibiotikumtartalmának köszönhetően megszabadít a májban lévő méreganyagoktól, és kiírtja a szervezetből az élősködőket. Tisztítja a májat és a hasnyálmirigyet is. Glucarinsav tartalmának köszönhetően hatékonyan véd a rákkal szemben.
Gyógyítja az ízületi gyulladást
A kombucha glükozamin tartalma miatt segítséget nyújt az ízületi fájdalmak, és az izommerevség leküzdésében. Segítségével könnyen megszabadulhatunk az ízületi gyulladástól.
Hogyan legyen saját kombucha teánk?
Előszöris be kell szerzünk egy úgynevezett anya gombát, majd fokozatos táplálás mellett ebből készíthetjük el a naponta szükséges kombucha teát.
Hozzávalók:
- 1 kombucha gomba,
- 16 csésze víz,
- 8-10 filteres fekete tea,
- 1 csésze cukor,
- 1 négyliteres üvegedény,
- 1 darab géz- vagy papírdarab, amit gumival az üveg szájára fogunk rögzíteni.
Elkészítés: melegítsünk fel 8 pohár vizet, majd tegyük bele a teákat, és hagyjuk állni fél órán keresztül. Ezután keverjük bele a cukrot, kavargassuk, míg feloldódik, öntsük hozzá a maradék vizet, és langyosítsuk fel a keveréket. Hagyjuk, hogy szobahőmérsékletűre hűljön, és öntsük rá az üvegbe helyezett anya gombára.
Fedjük le a gézzel, és tároljuk szobahőmérsékleten, védve az erős napfénytől. Hagyjuk érlelődni két hétig, ugyanis minél többet áll, annál egészségesebb probiotikumok keletkeznek benne. Ezután szűrjük le, és tároljuk hűtőszekrényben a teát, az anyagombát pedig élesszük újra. A hűtőben, lezárt üvegben tárolt lé akár egy hónapig is eláll.
A következő ital elkészítéséhez használjunk fel a már elkészült teából egy kis mennyiséget.
Naponta három deciliterrel fogyasszunk el belőle: egy pohárral felkelés után közvetlenül, eggyel ebéd után, a harmadik adagot pedig az esti lefekvés előtt.