Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 2016-ban rekordszámú, 41 millió, 5 éven aluli túlsúlyos gyereket regisztráltak, akiknél félő, hogy később komoly keringési, emésztési rendellenességek üthetik fel a fejüket, de szinte ugyanekkor eséllyel betegedhetnek meg rákban, és a veséjükkel is bajok lehetnek.

“Harminc év elteltével, ma sokkal több vesekővel rendelkező gyereket kezelünk, ami egyértelműen a megváltozott étkezési szokások miatt következhetett be, konkrétabban, több húst esznek a gyerekek, akik még túlsúlyosak is” – kongatta meg a vészharangot Selcuk Yücel urológus professzor.

A szakember megjegyzi, hogy a vesekövek kialakulásának kedvez a savasodásnak induló szervezet, amelyhez jelentősen hozzájárul a húsfogyasztás, de meg kell említeni a fiatalok körében népszerű, édes üdítőitalokat, amelyek szintén növelik a vesekövek képződését, főként a fiúk érintettek.

Az is gondot jelent, hogy a gyerekek nagyon kevés vizet isznak, pedig ez nagyon fontos a vesék egészségének megőrzése szempontjából.

A szakemberek szerint a gyerekek naponta legalább 1-1,5 liter vizet kellene megigyanak, kánikulában még többet. Ha egy gyereknek nagyon sárgás színű a vizelete, akkor ez azt jelzi, hogy a szervezete elég rosszul áll a folyadékszint terén, ezért érdemes citromlével ízesíteni a vizet, hiszen így könnyebben megisszák, hidratálva ezáltal a testüket.

Természetesen a szülők felelőssége is, hogy a gyerekük megfelelő mennyiségű vizet igyon, de ez akkor fog menni, ha a szülők is isznak, így mutatva példát az utódoknak.

A szakember szerint arra is figyelni kell, hogy ha a családban előfordult már vesekő, akkor a gyerekekre is oda kell figyelni és időnként be kell jelentkezni orvosi felülvizsgálatra, főként ha megváltozik a vizelet színe.

Ha bebizonyosodik, hogy tényleg baj van a vesékkel, az orvos speciális étrendet ír elő, ami a húsfogyasztás csökkenését eredményezheti, de mégsem zárva ki teljesen az étrendből, hiszen a húsok fontos szerepet játszanak a gyerekek növekedésében, fejlődésében.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!