KezdőlapÉletmódSzínes tojások a húsvéti asztalra

Színes tojások a húsvéti asztalra

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Lépd át a közhely határát és légy kreatív a húsvéti tojások díszítésében. Használj kellékeket, ahhoz, hogy egy tojást egy igazán mutatós dekorációvá varázsolj. Válaszd az otthonod dekorációjával passzoló legalkalmasabb technikát.

Mágikus tartozékok

Leggyakrabban a díszítéshez kilukasztott, üres tojásokat használunk. Lehet több éven át megőrzöd majd őket.

A legjobb erre a technikára, ha világos színre festett tojásokat használsz, vagy olyanokat, amelyek kis felületen hibásak. Használj masnit, flitter vagy pántlikát, ezeket pedig ragasztóval erősítheted a tojásra. Te magad is készíthetsz otthon pántlikákat selyemből, kötözőháncs vagy bármi más dekoratív jellegű anyagból. Hozzávalókat bármilyen virágüzletben vagy könyvesboltban találsz hozzá, áruk pedig nem haladja meg az 2.00 Ft.-t.

Lapozz fel néhány régi magazint, gyerekkönyvet, ezekből pedig válasz ki kis apró rajzokat: virágokat, lepkéket, nyuszikat és vallásos motívumokat, lehetőleg minél kisebb ábrázolásban.

Ugyanakkora fényes papírra te magad is kinyomtathatsz húsvétos témájú képeket. Vágd ki óvatosan és ragasz a tojásra őket. Több színben is megfestheted a tojásokat, így még jobban kiemeled a rá ragasztott ábrákat.

Egy másik hasznos ötlet, ha leveleket, füvet vagy akár virágot ragasztasz a tojásokra, legyenek ezek élők vagy szárítottak. De a meghegyezett ceruza után maradt darabokat is ötletesen felhasználhatod.

Akvarell festett tojások

Az akvarellel festett tojások fogyasztása nem ajánlott, legfőképpen a gyerekek esetében nem. Ennek ellenére ne gátold gyereked kreativitását és kapcsold be őt is, hogy értékelni tudja a tradíciókat. Használj kilukasztott és kifújt tojásokat, hogy elkerüld a baleseteket. Tojástartóval és az akvarell készlet segítségével máris mehet a munka.

A munkafelületet védd újságpapírral vagy szalvétával, mert ha nem, a kicsik igazi felfordulást tudnak okozni. Segíts nekik a színek kiválasztásában, de te magad is fogj egy ecsetet és fessetek együtt. Először mindig a tojás egyik felét fessétek meg, majd ha megszárad jöhet a következő fele.

Ha időd megengedi, nézz utána különböző modelleknek, és fess mintát a tojásokra, de az is szép megoldás lehet, ha egyszerűen ragasztóval mintázod be a tojásokat.


Nyomtatott selyem

Egy régi nyakkendő, egy fiatalkori selyemruha, vagy egy sál valóságos aranybánya ennek a technikának az elkészítésében. Bármennyire is furán hangzik, mégis szép tojásokat festhetsz belőlük. A tojásokat ezután el is fogyaszthatod, de valószínűleg fájni fog a szíved összetörni őket.

Lehetőleg minél színesebb és érdekesebb selyemdarabot válassz. Ha megvan a kiválasztott darab, vágj belőlük minél nagyobb felületeket és „öltöztesd” fel kellőképpen a tojásokat. Majd ha ez megvan, akkor csavard bele a tojást egy régi harisnyába, majd kösd rá szorosan. Ezután főzd ki a tojásokat lassú tűz alatt, kb. 13-20 percig. tégy a vízbe egy kanál ecetet is.

Ha mindezzel kész vagy távolítsd el a tojáson lévő anyagokat. Majd kend be őket fényesítőszerrel, házilag a szalonnadarab kitűnően alkalmas erre.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet