Egy amerikai tanulmány szerint a tojáshéj segítségével többek közt megelőzhetjük az osteoporozist, vagy csökkenthetjük a már kialakult betegség tüneteit. A tojás héja nagyon jó hatással van a csonttal kapcsolatos betegségekre, ezért ne dobjuk el soha, használjuk okosan.
A tojáshéj 90%-a kalcium, ezért a menopauza előtt álló nőknek ajánlatos beilleszteniük étrendjükbe. A menopauza során nagyon sok kalcium távozik a szervezetből, így a középkorú nők nagy százaléka küzd csontritkulással. Ha valaki genetikailag is hajlamos a csontritkulásra, akkor nem valószínű, hogy el tudja kerülni, de legalább enyhítheti a betegség mértékét.
A csontritkulás a csont anyagcseréjének a betegsége, melynek következtében csökken a csont tömege, átalakul a szerkezete, és sokkal törékenyebbé válik. A csontok egészsége megőrzése érdekében ajánlott naponta a megfelelő mennyiségben kalciumot juttatni a szervezetünkbe. A porított tojáshéj erre pedig egy nagyon jó lehetőség.
A tojáshéj az egyik legjobb módja a kalciumbevitelnek, így sokkal könnyebben felszívódik a kalcium a szervezetbe. Egy 2003-as tanulmány szerint nem csak csontritkulás ellen jó, hanem az izmok, és az ínszalagok egészségét is elősegíti a tojáshéj. A kalcium növeli a csontsűrűséget, és megakadályozza a ízületi fájdalmakat.
Az alábbi videóban láthatjuk, hogyan készítsük el a porított tojáshéjat. Gyűjtsük össze egy pár tojás héját, tegyük egy szűrőbe, mossuk meg alaposan kívül-belül, majd várjunk, míg kiszáradnak. Ezután tegyük a héjakat egy lábas vízbe, majd főzzük tíz percig, hogy megszabaduljunk a baktériumoktól. Állítsuk a sütőt 200 fokra, és tegyük a tojáshéjakat egy tepsibe, majd süssük őket 15 percig. Ezután tegyük egy kávédarálóba, és zúzzuk porrá. Egy ½ teáskanál porban, 400 mg kalcium található. Fogyasszuk egy pohár vízben, vagy joghurtban elkeverve, de lehet csak önmagában is.