A vércukorszint szabályozása elengedhetetlen az olyan súlyos szövődmények megelőzése érdekében, mint a szív- és érrendszeri betegségek, a diabéteszes nephropathia, a diabéteszes retinopátia és a perifériás neuropátia. Annak érdekében, hogy a vércukorszintet a normál értékeken belül tudjuk tarani, ajánlott odafigyelni az egészséges életmódra, étkezzünk egészségesen, és végezzünk rendszeresen testmozgást.
Mi a vércukorszint és miért fontos kontrollálni?
A vércukorszint a vér glükózszintje. A normál értékek éhgyomorra 100 mg/dl alatt, étkezés után 2 órával 140 mg/dl alatt vannak. Ha ezeket az értékeket rendszeresen meghaladjuk, akkor az hiperglikémiát vagy magas vércukorszintet jelez. Vércukorszint változásai különféle egészségügyi problémákra utalhat.
A magas vércukorszint legfőbb okai a következők lehetnek:
- diabétesz;
- szénhidrátban és cukorban gazdag táplálkozás;
- testmozgás hiánya;
- krónikus stressz;
- bizonyos gyógyszerek.
A citrom csökkenti a vércukorszintet?
Pozitív tulajdonságai közé tartozik, hogy:
- magas a C-vitamin és az antioxidáns tartalma miatt javíthatja az inzulinérzékenységet;
- oldható rosttartalma miatt lassítja a cukrok felszívódását a véráramba;
- savassága miatt lelassíthatja a szénhidrátok felszívódását, csökkentve az étkezés utáni vércukorszint-ingadozását.
A kutatások alapján kiderült, hogy a citrom bizonyos mértékben csökkenti a vércukorszintet, de nem helyettesíti az orvosi kezelés, és az életmódváltást. A citrom beépíthető a kiegyensúlyozott étrendbe a vércukorszint kezelésére, de nem tekinthető kizárólagos csodaszernek.
A vércukorszintet csökkentő ital receptje
Hozzávalók:
- 1 evőkanál őrölt fahéj;
- 2 evőkanál méz;
- 1 friss citrom leve;
- 1 teáskanál frissen reszelt gyömbér;
- 250 ml meleg víz;
Elkészítés:
Keverjük össze a fahéjat a mézzel, amíg sima masszát kapunk. Adjuk hozzá a frissen facsart citromlevet és a reszelt gyömbért, jól keverjük össze. Öntsük fel a meleg vízzel, és alaposan keverjük össze.
Hagyjuk az italt 5-10 percig állni.
A méz és a citrom kombinációja hatékonyan szabályozza a vércukorszintet. A citrom savassága lelassítja a mézben lévő cukor felszívódását, így megakadályozza a vércukorszint hirtelen megugrását. A legjobb eredmény érdekében fogyasszuk ezt az italt reggel éhgyomorra, körülbelül 30 perccel reggeli előtt.
A meleg víz serkenti az anyagcserét és elősegíti a méreganyagok távozását.
A citrom C-vitamint és antioxidánsokat tartalmaz, így javítják az inzulinérzékenységet.
- A citrom savassága lassítja a cukrok felszívódását a véráramba
- A citromban oldódó rostok lassítják a szénhidrátok emésztését
Egyéb természetes italok, amelyek segítenek csökkenteni a vércukorszintet!
1. Zöld tea
Az antioxidánsokban gazdag zöld tea javíthatja az inzulinérzékenységet. Naponta 2-3 csészével ajánlott inni, lehetőleg étkezések között.
2. Eperfalevél tea
Az eperfa levelei olyan vegyületeket tartalmaznak, amelyek lassítják a cukrok felszívódását. Forrásban lévő vízben főzzünk 1-2 evőkanál szárított levelet 10 percig.
3. Citrom fokhagymával
Ez a kombináció egyesíti a citrom és a fokhagyma jótékony tulajdonságait. Zúzzunk össze 1-2 gerezd fokhagymát, keverjük össze egy citrom frissen facsart levével, és adjuk hozzá egy pohár meleg vízhez.
Ez az ital a 2-es típusú cukorbetegeknél akár 29%-kal is csökkentheti a vércukorszintet.