KezdőlapVilágFrank Abagnale, a világ egyik legnagyobb szélhámosának története

Frank Abagnale, a világ egyik legnagyobb szélhámosának története

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Az 1948-ban született Frank Abagnale világszerte ismert arról az ötletességről, amellyel a világ legnagyobb hamisításait sikerült megvalósítania.

Az 1960-as években a fiatal Abagnale szélhámosként és csekkhamisítóként vált ismertté, több mint 2 millió dollárt lopott el különböző bankoktól.

Emellett, annak ellenére, hogy soha nem volt szakirányú képesítése, gyermekorvosként dolgozott egy kórházban Georgia államban 11 hónapig, anélkül, hogy bárki rájött volna, hogy valójában nem orvos.

Ugyanakkor a Harvard Egyetem jogi karának diplomáját is meghamisította, és egyenesen a Louisiana állambeli főügyészségnél kapott munkát.

Frank Abagnale története

Frank Abagnale története még tinédzserkorában, 1965-ben kezdődött.

Az első áldozata az édesapja volt, aki odaadta a hitelkártyáját a fiának, hogy üzemanyagot vásároljon rajta. Az ekkor 15 éves Franknek sikerült meggyőznie a benzinkút alkalmazottait, hogy különféle árukkal terheljék a kártyáját, és adják neki az ellenérték egy részét, cserébe a dolgozó megtarthatta az árut.

Franknek zavaros családi élete volt, 16 éves korába a szülei elváltak, Frank elszökött otthonról, és a csalásokban talált menedékre.

Frank gyakorlatba ültette a tehetségét, megtévesztő tökéletességgel hamisította a csekkeket, és Amerika-szerte hatalmas összegeket váltott be különböző bankoktól. 17 éves korára már több mint 1,5 millió dollárral károsította meg az országot.

Frank Abagnale 2008-ban.

Pilóta „karrierje”

Frank Abagnale arra vágyott, hogy az egész világot beutazhassa, ezért úgy döntött, pilótának adja ki magát. Felhívta telefonon a PanAm (Pan American World Airways) légitársaságot, és azt mondta nekik, hogy már évek óta náluk dolgozik, de elveszítette az egyenruháját, és sürgősen szüksége van egy újra. Miután az egyenruhát beszerezte, sikerült egy hamis igazolványra is szert tennie.

Beutazta az egész világot, a PanAm becslései szerint 16 és 18 éves kora között legalább másfél millió km-t repült: több mint 250 járaton, és 26 országban járt a légitársaság költségein – luxusszállodákban szállt meg, és pilótákkal, valamint légiutas-kísérőkkel töltötte az idejét.

De Frank Abagnale még ennyivel sem érte be.

Orvos és ügyvéd „karrierje”

Hamis diplomával gyermekorvosként helyezkedett el egy kórházban Georgia államban. Szerencsére a gondjaira bízott gyakornokok a legtöbb munkát elvégezték, így neki nem kellett tényleges orvosi eljárásokat végeznie.

Egy alkalommal azonban mégis súlyos vészhelyzet állt elő, és ez véget is vetett orvosi pályafutásának. Egy csecsemő kritikus állapotba került oxigénhiány miatt, de Abagnale először nem mérte fel a helyzet súlyosságát, és nem értette, amikor egy nővér tájékoztatta őt a „kék babáról” (vagyis a fulladozó csecsemőről).

Amíg a PanAm pilótájának adta ki magát, Robert Black álnéven, még egy diplomát is  hamisított, a Harvard Egyetem jogi karáról, még az ügyvédi vizsgát is sikerült letennie, és 19 évesen elhelyezkedett a louisianai Ügyészi Hivatalban.

1969-ben fogták el Franciaországban, miután egy légiutas-kísérő, akivel korábban viszonya volt, felismerte, és értesítette a rendőrséget. Addigra már 12 állam követelte a kiadatását.

Azonban, amikor visszavitték Amerikába, New Yorkba érkezve, a reptéren sikerült megszöknie.

Magához vette megtakarított pénzét, amit egy széfben őrzött, és Mexikó felé vette az irányt, mert ez az ország nem adta volna ki őt az Egyesült Államoknak.

Végül azonban elfogták, letartóztatták és szakértőként alkalmazták

Két évvel később sikerült megszöknie, de ismét elfogták, és visszavitték a börtönbe. Ügyében fontos szerepet játszott az FBI egyik ügynöke, Joe Shea, aki lépésről lépésre követte Frank minden egyes mozdulatát.

Az amerikai kormány rájött, hogy Abagnale nagy segítségükre lehetne, Joe Shea pedig azt javasolta, hogy adjanak neki tanácsadói pozíciót csalási ügyekben. Frank Abagnale végül kevesebb mint öt évet töltött börtönben mielőtt az Egyesült Államok kormányának kezdett dolgozni. Most az FBI tanácsadója és előadója az akadémián és a helyi irodákban.

Ugyanakkor saját céget is indított, ami pénzügyi csalásokról való tanácsadással foglalkozik.

Film is készült az életéről

Az ő története alapján készült a Kapj el, ha tudsz! (Catch Me If You Can) című film Steven Spielberg rendezésében. A filmben Leonardo DiCaprio alakította Frank Abagnale karakterét.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Ez is érdekelhet