KezdőlapVilágMegtudták, hogy a gyerekeik elveszítik a látásukat, világkörüli útra indultak, hogy értékes...

Megtudták, hogy a gyerekeik elveszítik a látásukat, világkörüli útra indultak, hogy értékes emlékeket gyűjtsenek

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A kanadai házaspár nagyon megdöbbent, amikor az orvosok közölték velük, hogy négy gyerekük közül három hamarosan elveszíti a látását egy ritka szembetegség következtében, amire nincs semmilyen gyógymód.

Edith Lemay és Sebastien Pelletier valamint négy gyerekük élete mondhatni tökéletes volt a kanadai Quebecben, amikor 12 éves lányuk, Mia Lemay-Pelletier váratlanul arra kezdett panaszkodni, hogy naplemente után nem lát tisztán.

A szülők orvoshoz vitték a lányukat, ahol kiderült, hogy Mia egy ritka genetikai rendellenességben, az retinitis pigmentosában szenved, ami miatt fokozatosan elveszíti a látását. Az orvosok nem voltak biztosak abban, hogy mikor vakul meg teljesen, de azt mondták, ez körülbelül 30 éves kora körül következhet be.

2019-ben a pár azt is megtudta, hogy Mia két öccse, Colin és Laurent is ebben a betegségben szenvednek. Négy gyerekük közül egyedül másodszülött fiuk, Leo nem szenved a betegségtől. „Nem tudjuk, milyen gyorsan fog megtörténni, de arra számítunk, hogy életük közepére teljesen megvakulnak” – magyarázta Edith.

Mivel a betegségre nincs gyógymód, a szülők csak annyit tehetnek, hogy segítenek a gyerekeiknek minél több szép emléket gyűjteni, amelyekre életük végéig emlékezhetnek majd.

De ahelyett, hogy egyszerűen filmekre és könyvekre hagyatkoztak volna, a szülők egy különleges, egyéves utazást terveztek, aminek során a világ nagy részét felfedezhetik. „A lehető legjobb, legszebb képekkel fogom feltölteni a vizuális memóriájukat” – mondta Edith.

Eredetileg 2020 nyarán akartak útnak indulni, de a járvány miatti korlátozások miatt el kellett halasztaniuk a terveiket, és végül 2022 márciusában vágtak neki a kalandnak, anélkül, hogy mindent pontosan megszerveztek volna. Csak néhány alapvető dologban állapodtak meg előzetesen. Mia azt mondta, hogy szeretne lovagolni, Laurent pedig egy pohár gyümölcslevet akart meginni teveháton.

Első célpontjuk Namíbia volt, ahol elefántokat, zsiráfokat és zebrákat láthattak. Ezután Zambiába és Tanzániába utaztak, majd egy hónapot Törökországban töltöttek. „Arra törekszünk, hogy olyan dolgokat lássanak, amiket otthon nem láthattak volna, és a leghihetetlenebb élményekben legyen részük” – mondta Sebastian.

Edith és Sebastien úgy gondolta, hogy az utazás sok leckét megtaníthat a gyerekeknek, és a festői látvány mellett izgalmas élményekben is részük lehet, de néhány kellemetlen helyzettel is szembesültek, amikből szintén fontos tapasztalatokat szerezhettek.

Mia 7 éves volt, amikor diagnosztizálták nála a betegséget, és nem sok kérdése volt ezzel kapcsolatban. Egyik fiuk azonban, aki 5 éves korában kapta meg a diagnózist, szívszorító kérdésekkel fordult a szüleihez. „A legkisebb fiam azt kérdezte tőlem: Anyu, mit jelent vaknak lenni? Fogok autót vezetni?” – idézte fel Edith.

A pár azt akarta, hogy gyermekeik lássák életük pozitív oldalát, és megértsék, hogy például a folyóvíz és az, hogy iskolába járhatnak, olyan luxus, amit nem szabad magától értetődőnek venniük.

A házaspár a Facebookon és az Instagramon is dokumentálni kezdte a család kalandjait, és több olyan emberrel is kapcsolatba kerültek, akik ugyanettől az örökletes betegségtől szenvednek. Később a CNN is bemutatta a család történetét, és rengetegen osztották meg gondolataikat a hozzászólásokban.

„Annyira boldog vagyok, hogy megteszik ezt, és megadják a gyerekeiknek ezeket a csodálatos élményeket, amíg még láthatják őket” – írta az egyik felhasználó, egy másik pedig hozzátette: „Imádkozom egy csodáért, hogy a gyerekek soha ne veszítsék el a látásukat.”

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet