KezdőlapHírekA hétpettyes katicabogár lett az év rovara

A hétpettyes katicabogár lett az év rovara

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A hétpettyes katicabogarat jelölte elsőként az év bogarának pénteki ülésén a Magyar Rovartani Társaság.

Az év madara, év fája, év vadvirága mintájára idén először létrehozott év rovara kampány célja, hogy felhívja a társadalom szélesebb rétegeinek figyelmét egy-egy rovarra és a rovarvilágnak, mint a természet védelemre érdemes részének jelentőségére. Ezzel nemcsak az adott faj, annak élete, életkörülményei kerülnek előtérbe, hanem a rovar bemutatása a természeti folyamatok jobb megértését is elősegítheti.

Az osztrák és német rovarászok már több mint egy évtizede élnek ezzel a lehetőséggel. A hétpettyes katicabogarat (Coccinella septempunctata) Németországban 2006-ban választották az év rovarává.

Az év rovarát a Magyar Rovartani Társaság vezetősége választotta ki. A választás során több szempontot igyekeztek figyelembe venni. A kritériumok között szerepelt például, hogy a rovarnak szabad szemmel is felismerhetőnek, tetszetősnek, viszonylag közismertnek kell lennie. Fontos, hogy ismert legyen az életközösségekben betöltött helye, szerepe és lehetőleg legyen iskolai tananyag szereplője.

MTI

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Ez is érdekelhet