Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Az „Aroma – Színek, képek és arcok a romák világából” kiállítás több mint 90 tablóképből – kortárs festményből, fotóból és „fotó-festményből”- áll. A roma köztéri kiállítás a Magyarországi Roma Galéria Egyesület és a Törökfürdő Alapítvány szervezésében, az Open Society Institute (OSI) és a Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központ együttműködő partnerségével valósul meg.

Az “Aroma” kiállítás nem a romák problémáira, hanem speciális látásmódjára, vizuális szemléletére és alkotásaira fókuszál. Az „Aroma” bizonyítja: a művészet esszenciáján keresztül képesek vagyunk meghaladni előítéleteinket, és a valóság teljesebb, izgalmasabb arcát mutatja felénk.

A magyarországi  romák világa, életszemlélete számtalan ponton találkozik történelmünkkel,  évszázadok óta színezi a többségi látásmódot, zenei és képi világot, mégsem ismerjük fel és értékeljük jelenetőségét. Az Aroma” a romák színes életét, látásmódját bemutatva fejleszti az elfogadást és a toleranciát.

Az „Aroma  – Színek, képek és arcok a romák világából” köztéri tárlat három nagy vizuális fejezete:

1. Ragadjon a kultúra!

A 40 festmény-reprodukció az utóbbi 40 év magyar roma festőinek legérdekesebb alkotásaiból válogat. A képeken keresztül a roma szimbólumrendszert és eredeti színvilágot ismerhetjük meg:  Péli Tamástól Szentandrássy Istvánon át a fiatalabb festő-nemzedéket képviselő alkotókig terjed a kiállító művészek sora.

2. Chachipe Diák

A kiállítás keretében bemutatásra kerül egy 40 fotóból álló válogatás a Chachipe Diák nemzetközi fotópályázat anyagából, melyet a Nyílt Társadalom Intézet és az OSA Archivum hirdetett meg 2008. novemberében. A “chachipe” romani nyelven igazságot, valóságot jelent. A versenyre a Roma Integráció Évtizede programban résztvevő 12 ország fiataljai nevezhettek képeikkel. A pályázat célja az volt, hogy szembeszálljon a negatív sztereotípiákkal, szakítson a romák előítéletekkel teli ábrázolásával, és a fiatalok lencséjén keresztül sokkal összetettebb, árnyaltabb módon mutassa be Európa legnagyobb etnikai kisebbségét, a romákat.

3. Cigány vagyok

Terri Potoczna, a Londonban született, lengyel származású brit művész tíz fotó-festményén” mai magyar romák válnak híres Vermeer és Caravaggio képek főszereplőivé – próbára téve a kiállítás látogatóinak elfogadási kultúráját.

Az “Aroma” azt is megmutatja, hogyan színesedhetnek újfajta tartalmakkal, funkciókkal, public-art jellegű akciókkal Budapest közterei.

Az “Aroma”kiállítás 250 négyzetméteres installációs rendszere speciális kivilágítás mellett két héten keresztül, este is látogatható a budapesti és nemzetközi közönség számára.

Az “Aroma” megnyitóján (2010. augusztus 19., 17.00 – 19.00) a Szabadság téren a zenei produkció, könyvbemutató és kerekasztal-beszélgetés mellett öt roma festő folyamatos akciófestése örökíti meg a délután atmoszféráját.

Az “Aroma” megnyitójára szeretettel várjuk a sajtó képviselőit! A megnyitó programján lehetőségük lesz interjúkat, riportokat, összeállításokat készíteni a kiállító művészek mellett a cigány kulturális élet prominens személyiségeivel. (Kathy-Horváth Lajos, igazgató – Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központ, Ivacs Gabriella – Chachipe szervező, Balogh Tibor – a „Cigány festészet 1969-2009” album szerkesztője, Choli-Daróczi József – költő, Réthy Kinga – OSI, Roma Évtized Program vezetője, Vári Zsolt – elnök-helyettes, Magyarországi Roma Galéria Egyesület, Szakcsi Lakatos Béla – zenész…)

AROMA

MEGNYITÓ  PROGRAM

2010. augusztus 19. csütörtök, 17.00 óra

17.00   Kiállítás-köszöntő:  Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium

társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára; Puskás András alpolgármester  /  Belváros –

Lipótváros Budapest Főváros V. Kerület Önkormányzat és Wohlmuth István alelnök / Kulturális, Emberi Jogi és Kisebbségi bizottság, Belváros – Lipótváros Budapest Főváros V. Kerület Önkormányzat

17.10   A kiállítást megnyitja: Kathy-Horváth Lajos, igazgató/ Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központ és Ivacs Gabriella, Chachipe szervező

17.20-18.00  Kerekasztal-beszélgetés: Balogh Tibor (a „Cigány festészet 1969-2009” album szerkesztője) Choli-Daróczi József (költő), Kathy-Horváth Lajos (igazgató, Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központ) Kozma Blanka (Belvárosi Önkormányzat -képviselő), Réthy Kinga (OSI, Roma Évtized Program vezetője) Vári Zsolt (elnök-helyettes, Magyarországi Roma Galéria Egyesület)

18.00-18.45  Kathy-Horváth Lajos és Szakcsi Lakatos Béla alkalomra és képekre szabott jazz-zenélése.

Moderátor: Káli-Horváth Kálmán

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!