Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!

Egy lépés választotta el a haláltól azt a 34 esztendős férfit, aki anafilaxiás sokkot kapott a hidegtől, miután lezuhanyzott. Amint kilépett a fülkéből, összeesett a fürdőszoba padlóján, a családja úgy talált rá.

Reszketett, a pulzusa az egekben volt, a vérnyomása rendkívül alacsony, verejtékezett, és önkívületi állapotban volt. Azonnal kórházba szállították, ahol oxigént, adrenalint és egyéb gyógyszereket kapott, melyek enyhítették az allergiás reakciót. A férfi teste tele volt csalánkiütéssel – adta hírül a Science Alert.

A családja utólag elmesélte, a férfiból mindig is heves reakciót váltott ki az alacsony hőmérséklet, de anafilaxiás sokkot még sosem kapott a hidegtől. A jelen eset pedig azzal magyarázható, hogy nemrég költöztek Mikronéziából Coloradóba, ahol a számukra megszokottnál sokkal frissebb a levegő.

Normális esetben akkor jelentkezik anafilaxiás sokk, ha valaki olyan élelmiszert fogyaszt, amire allergiás, vagy a rovarcsípések nyomán. Az viszont, hogy a hideg miatt kerüljön valaki sokkos állapotba, ritkaságszámba megy. Kutatások szerint, Európa lakosságának mindössze 0,05 százaléka hajlamos ilyen heves reakcióra.

A szóban forgó pácienst az orvosok alávetették a jégkocka-tesztnek, melyből a legegyszerűbben kimutatható a hidegre való „allergia” – a jégkockát 5 percen keresztül a bőrön kell tartani, és ha piros, gyulladt folt keletkezik a helyén, egyértelmű a reakció. Ez a férfinál is bebizonyosodott – olvasható a The Journal of Emergency Medicine szaklapban közzétett zárójelentésben.