KezdőlapHírek„Csak rosszabbá teszi a dolgokat, ha embereket küldesz, hogy beszéljenek velem" -...

„Csak rosszabbá teszi a dolgokat, ha embereket küldesz, hogy beszéljenek velem” – ez volt az utolsó üzenet, amit a fiamtól kaptam

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Tosha Lorton egy gyászoló édesanya, aki elveszítette a fiát. Zayne 2018. május 11-én lett öngyilkos, miután már egy ideje depresszióval küzdött, dühkitörései voltak, és többször is azzal fenyegetőzött, hogy kárt tesz magában. Édesanyja tisztában volt a veszéllyel, és azt hitte, mindent kézben tart, de tévedett. Fia halála után a Missouri államból származó nő úgy döntött, megosztja a történetét, hogy segíteni tudjon másoknak.

Édesanyja elmondása szerint Zayne nagyon aktív gyerek volt, baseballozott, birkózott, focizott, ugyanakkor sok barátja volt, és jó tanuló is volt, soha nem voltak gondjai az iskolában. Emellett szeretett írni, rajzolni, és a zene is érdekelte. 12 éves korában kezdtek felfigyelni rá, hogy problémái vannak, ekkoriban kezdődtek a dühkitörései. A család életében ez amúgy is nehéz időszak volt, Tosha megbetegedett, és majdnem belehalt, végül pacemakerre volt szüksége, de túlélte. Nem sokkal később a szülők elváltak, és ez szintén megviselte a családot.

„Akkoriban nem tudtam, mennyire nagy hatással volt ez a gyerekekre. Az apjuk soha nem volt otthon, amíg házasok voltunk, vagy, ha igen, részeg volt, és nem gondoltam, hogy ez ekkora különbséget jelent majd. De tévedtem.” – írta Tosha.

Az édesanya arról is meg volt győződve, hogy kézben tartja a dolgokat, hiszen a mentálhigiénés szakterület mindig is olyasmi volt, ami iránt érdeklődött, és dolgozott is olyan intézményekben, amelyek mentális egészségi problémákkal foglalkoztak. Fiával kapcsolatban azonban úgy tűnik, mégsem látott teljesen tisztán, pedig minden tőle telhetőt megtett, és akarata ellenére is terápiára vitte a fiát. Depressziót és szorongást diagnosztizáltak nála, de Zayne visszautasította a gyógyszeres kezelést. Két alkalommal kórházba is vitték, de a felmérések után nem voltak hajlandók felvenni a pszichiátriára, mert azt mondta, hogy nem akar ártani sem önmagának, sem másoknak.

Aznap, amikor öngyilkos lett, a 16 éves Zayne küldött egy üzenetet az exbarátnőjének arról, hogy az öngyilkosságot lehetséges megoldásnak tartja. A lány elküldte ezt az üzenetet a fiú édesanyjának, és Tosha, anélkül, hogy elmondta volna ezt a fiának, óvatosan kérdezősködni kezdett. Írt neki egy üzenetet, aztán felhívta a fiú apját, megkérte, hogy menjen érte az iskolába, és Zayne tanácsadójával is beszélt, aki szintén megígérte, hogy bemegy az iskolába, és beszél vele. A tanácsadó később felhívta a nőt, és azt mondta, beszélt a fiúval, aki ugyan elég rossz passzban van, de megígérte, hogy nem csinál semmi butaságot. Közben az édesapja is érte ment, és hazavitte. Tosha ekkor egy kissé megnyugodott, de a tragédiát végül mégsem sikerült elkerülni.

„Az, hogy embereket küldesz, hogy beszéljenek velem, csak rosszabbá teszi a dolgokat – ez volt az utolsó üzenet, amit a fiamtól kaptam” – írta Tosha, aki azonnal válaszolt az üzenetre, de érezte, hogy valami nincs rendben, és többször is megpróbált telefonálni, de csak a hangposta kapcsolt. Azonnal autóba ült, és elindult, közben felhívta Zayne apját, aki azt mondta, a fiú talán sétálni ment, de nem tud utánanézni, mert újszülött kisfia, Zekiah, sehogy sem akar elaludni, és nem tudja otthagyni.

Tosha egyre kétségbeesettebb volt, aztán nem sokkal később felhívták őt a fia nagyszülei, akik megtalálták Zayne-t. A fiú felakasztotta magát. Miután rátaláltak, azonnal kórházba szállították, és az orvosok két napon át küzdöttek az életéért, de végül agyhalottnak nyilvánították.

Tosha felvette a kapcsolatot három másik gyászoló édesanyával, akiknek a fiai szintén öngyilkosok lettek, és megalapították a ‘Moms Breaking the Silence’ nevű csoportot, amelynek célja, hogy eltörölje a mentális betegségek és az öngyilkosság körüli stigmákat. „Nagy jövőbeli terveink vannak, de ha akár egy életet is meg tudunk menteni, már elértük a célunkat.” – írta a gyászoló édesanya.

Ha úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 80-20-55-20 telefonszámot!

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Ez is érdekelhet