KezdőlapHírekEzért temetik II. Erzsébet királynőt ólomkoporsóba: 30 éve készült el a királynő...

Ezért temetik II. Erzsébet királynőt ólomkoporsóba: 30 éve készült el a királynő koporsója

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

II. Erzsébet királynőt egy több mint három évtizeddel ezelőtt készült koporsóban fogják eltemetni. A felhasznált fa angol tölgy, amely ma már ritka és nagyon drága. Ólommal van kibélelve, ami különösen nehézzé teszi, ezért nyolc katonának kell cipelnie.

II. Erzsébet királynőt hétfőn helyezik végső nyugalomra, abban a koporsóban, amelyet ezelőtt 30 évvel készítettek erre a célra. A koporsó, amely angol tölgyfából készült, ólombélést kapott, aminek következtében elképesztően nehéz. A temetkezést a Leverton&Sons temetkezési vállalat bonyolítja le, ez a királyi család magán temetkezési vállalata.

„Angol tölgyfából készült, amit nagyon nehéz beszerezni” – mondta Andrew Leverton, a cég vezetője egy négy évvel ezelőtti interjúban. „A tölgyfa koporsókat ma már amerikai tölgyből készítik. Nem hiszem, hogy jelenleg angol tölgyet használhatnánk koporsónak. Túl drága lenne.”

A koporsó fedelét kifejezetten úgy tervezték, hogy az állami jelvényeket – a császári koronát, a földgömböt és a jogart – rá lehessen erősíteni, hogy ezek az értékes tárgyak ne essenek le.

Még a sárgaréz fogantyúknak is van egy speciális, királyi koporsókhoz használt mintája – magyarázta a temetkezési vállalkozó, aki szorosan együttműködött a királyi családdal a temetés előkészítésében.

A nyilvánosság nem láthatja majd a királynő arcát, akinek koporsóját lezárták, és a királyi zászló és jelvények takarják. A The Times szerint a királynő koporsója ugyanabból az anyagból készült, mint a 2021 áprilisában elhunyt férje, Fülöp herceg koporsója. A királynőt a windsori Szent György-kápolna kriptájában temetik el.

A királyi család tagjait ólommal bélelt koporsóban temetik el, ez a hagyomány már több száz évre múlik vissza. Ez a szokás segít minél jobb állapotban megőrizni az uralkodók földi maradványait – írja a Filantropikum.com.

A formaldehidet, mint balzsamozási technikát csak 1869-ben fedezték fel, ezért használták az ólmot a koporsókban, hogy távol tartsák a nedvességet a testtől.

A régi időben csak a gazdagok temetkezhettek ólommal bélelt koporsóban, az Egyesült Királyságban jelenleg törvény írja elő, hogy bárkit, akit a talajszint fölött helyeznek örök nyugalomra, ólommal bélelt koporsóban kell eltemetni.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet