Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Sebastian Vettel nyerte a Forma-1 történetének 26. világbajnoki címét, miután rajt-célt győzelmet aratott az idényzáró Abu-Dzabi Nagydíjon, hat helyet verve a futam előtt éllovas Fernando Alonsóra.

A rajtnál tisztán jött el a mezőny: Vettel mögé besorolt Hamilton, a negyedik helyről induló Button pedig Alonso elé ugrott. Az első kör legfontosabb eseménye Michael Shchumacher és Vitantonio Liuzzi ütközése volt: előbbi az ötödik kanyarban megpördült, az olasz pedig szemből nekirohant. A hétszeres bajnok fejét hajszállal kerülte csak el a kerék.

Azonnal beküldték a safety cart, és ezt a vb-cím sorsát is befolyásolóan kihasználta Rosberg és Petrov: miközben az élmezőny kint maradt, ők bementek kereket cserélni. Az újrarajtolás előtt Vettel ügyesen beugratta Hamiltont, akinek a pályáról is le kellett mennie, így leszakadt, a Red Bull-os pedig simán elhúzott. Vettel és Hamilton mögött Button, Alonso, Webber, Massa, Barrichello, Kobayashi, Kubica és Sutil volt a pontszerző helyeken.

Mark Webber a 12. körre eléggé elfogyasztotta a szuperlágy gumikat, és ki is állt kerékcserére. A Ferrarinál azonnal ugrásra készen várták, hogy kell-e cserélni Alonsónál is, de végül Massát hozták be, szerették volna Webber elé juttatni a brazilt, de nem sikerült. Időközben Vettel is lassult, valószínűleg szintén egyre inkább elkoptak a gumijai.

Alonso a 15. kör végén jött ki, hogy még az egyre gyorsabb Webber elé jöhessen vissza, ami épp csak, de összejött, mivel az ausztrál értékes tizedeket veszített a Toro Rossó-s Jaime Alguersuari megelőzésével. Alonsóék a 20. körre érték utol a rögtön a safety car alatt kereket cserélt és elvileg a végéig kint maradó Petrovot és az előtte haladó Rosberget. A spanyolnak mindenképpen előznie kellett, mert a kerékcserék lezajlása után csak a 7. helyen végzett volna ennél a felállásnál. Alonso egy előzési kísérletnél még a pályát is elhagyta, egészen magára húzta Webbert, aki viszont később hibázott.

Hamilton a 23. kör végén, Vettelt eggyel később cserélt kereket, utóbbi azonban nemhogy visszajött elé, közéjük került Kobayasahi és Kubica is, ezzel a német ideiglenesen a kezében érezhette a bajnoki címet. Míg Hamilton a negyedik helyen Kubica, Alonso és Webber pedig a 11-12. helyen Petrov mögött beragadva rótta egymás után a köröket, Vettel simán, semmitől sem zavartatva haladt a bajnokság felé.

Kubica nyolc körrel a vég előtt váltott szuperlágyra, és bőven Petrov – valmaint Alonso – elé került vissza a pályára. A spanyol helyzete egyre reménytelenebbé vált, hiszen a pontszerző helyek végső rendeződése után Vettel, Hamilton, Button, Rosberg, Kubica és Petrov mögött csak a hetedik volt, ami német riválisa bajnoki címét jelentette. Petrov és Kubica szereplésével a Renault busásan “kárpótolta” Vettelt a korábbi műszaki és motorhibákért, Alonso esélyeit ugyanis a két sárga-fekete autó lehetetlenítette el.

Változás már nem történt a leintésig, Sebastian Vettel a futamgyőzelemmel a bajnoki címet is megszerezte. 23 évesen és 134 naposan minden idők legfiatalabb bajnoka lett, a levezető körön sírva mondott köszönetet a csapatnak, mialatt Alonso elég sportszerűtlenül Petrovnak integetett.

A világbajnoki pontverseny végeredménye:
1. Sebastian Vettel (német, Red Bull Racing) 256 pont
2. Fernando Alonso (spanyol, Ferrari) 252
3. Mark Webber (ausztrál, Red Bull Racing) 242
4. Lewis Hamilton (angol, McLaren-Mercedes) 240

Abu-Dzabi Nagydíj, végeredmény:
1. Sebastian Vettel (német, Red Bull Racing)
2. Lewis Hamilton (angol, McLaren-Mercedes)
3. Jenson Button (angol, McLaren-Mercedes)

Forrás: Fn.hu

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!