KezdőlapHírekJövő hétfő éjfélig meghosszabbították a hőségriadót

Jövő hétfő éjfélig meghosszabbították a hőségriadót

-

Jövő hétfő éjfélig meghosszabbította a hőségriadót az országos tiszti főorvos – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) kedden az MTI-vel.

Az országos tiszti főorvos a rendkívüli hőség miatt eredetileg múlt szombattól szerda éjfélig rendelte el a hőségriadót. Az akkori előrejelzésekből még arra következtettek, hogy a meleg szerdán vagy csütörtökön mérséklődik.

Az ÁNTSZ most azt írta, hogy a meteorológiai előrejelzések szerint a napi átlaghőmérséklet a következő napokban is meghaladhatja a 27 Celsius-fokot, s ez minden állampolgártól a saját és környezete egészsége érdekében fokozott óvatosságot követel.

Kifejtették: az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint kedden még nagyrészt derült, száraz idő várható, estétől nyugaton zivatarok jelenhetnek meg. Szerdán a középső országrész kivételével mindenütt előfordulhat frissítő zápor, zivatar. A hét közepétől – főként az ország nyugati és északi részein – helyenként kialakulhat zápor, zivatar. A hétvégéig azonban nem várható olyan markáns hidegfront, amely jelentősen mérsékelné a meleget. Az ország döntő részén továbbra is általában 27-30 fokos napi középhőmérséklet várható (csupán nyugaton lehet esetleg 27 fok alatti).

Mindezekre tekintettel az ÁNTSZ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság továbbra is arra kér mindenkit, hogy a nagy melegben igyon minél több folyadékot, 11 és 15 óra között ne tartózkodjon a tűző napon, és vegye igénybe a hűtött helyiségeket.

Az ÁNTSZ korábbi közleményében kiemelte: a magas hőmérséklet fokozott védekezésre készteti a szervezetet, ilyenkor az ember izzad, ezáltal folyadékot veszít, fokozódik a szomjúságérzete, szaporábbá válhat a szívverése és a légzése. Az erek kitágulása miatt romlik a vérellátás, amit szédülés, gyengeségérzés, fáradékonyság jelez, komolyabb esetben fejfájás, esetleg légszomj vagy remegés, ájulásérzés léphet fel. Ezek elkerülésére a legfontosabb a túlhevülés és a folyadékvesztés megelőzése.

A kánikula tartóssá válásával országszerte nőtt a balesetek száma, a mentőket 20-25 százalékkal több ájulásos esethez, rosszulléthez riasztották.

Forrás: MTI, Fotó: Balaton József

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Ez is érdekelhet