KezdőlapHírekKína válaszolt Elon Musknak és kiadta a világ leggyorsabb humanoid robotját, aki...

Kína válaszolt Elon Musknak és kiadta a világ leggyorsabb humanoid robotját, aki a Gobi-sivatagban bizonyította be rátermettségét

-

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon, Whatsappon és a Google Hírek-en!

A humanoid robotok fejlesztése egyre kifinomultabbá válik, miután a kínai Robot Era cég bemutatta STAR1 nevű robotját, amely hivatalosan is a világ leggyorsabb humanoid robotjává vált.

A kínaiak ezzel válaszoltak Elon Musk és a Tesla bemutatójára, aki Optimus nevű robotjával hívta fel magára a figyelmet. A STAR1 a Gobi-sivatagban megrendezett látványos futóversenyen mutatta be sebességét és alkalmazkodóképességét, ahol különféle tereptípusokon kellett helytállnia.

A STAR1 elérte a 8 mérföld/órás (kb. 3,6 m/s) sebességet, így megdöntve az előző rekordot, amit a Unitree H1 robotja tartott 7,4 mérföld/órás tempóval. A robot 1,71 méter magas és 65 kilogramm súlyú, ami a humán struktúrához hasonló mozgást biztosít.

Az egyediség kedvéért az egyik STAR1-et különleges sportcipőkkel szerelték fel, így adva humoros hangvitelt a versenynek, amelyen két robot mérte össze képességeit különböző területeken.

A technológia, amely mögött STAR1 áll

A STAR1 fejlett mesterséges intelligencia (AI) algoritmusokra és nagy fordulatszámú motorokra alapoz, amelyek lehetővé teszik számára, hogy a legkülönfélébb környezetekhez alkalmazkodjon.

Az AI teljesítménye eléri a 275 billió művelet/másodpercet (TOPS), ami többszöröse a piacon elérhető legjobb laptopok kapacitásának. A robot 12 motorral és rugalmas ízületekkel rendelkezik, ami rendkívüli precizitást biztosít számára a komplex feladatok elvégzése során.



A kínai innováció időzítése nem véletlen, hiszen Elon Musk már évek óta dolgozik az Optimus nevű robot kifejlesztésén.

Az Optimus célja, hogy a napi rutinfeladatok automatizálásával forradalmasítsa a munka világát, ám a projekt sikerének kulcsa az AI hatékony betanításán és az összegyűjtött adatok felhasználásán múlik.

Technológiai maraton a jövőért

Bár a STAR1 most a leggyorsabb robot a világon, a verseny a robotika egyenuralmáért továbbra is nyitott. Ahogy egyre több technológiai óriás, például a Tesla és a Robot Era, csatlakozik a fejlesztési munkához, a humanoid robotok jövője egyre izgalmasabbnak ígérkezik.

Az ipari feladatoktól a mindennapi élet munkájáig, ezek az új gépek nagyon sok fejlesztés és tesztek sorozata után alapjaiban alakíthatják át a világot.

RSS Feed Beágyazás

Ezeket olvastad már?

    Legfrissebb

    Hirdetés

    Csemegézz

    Ez is érdekelhet