KezdőlapHírekKiosztották az Armel Operaverseny és Fesztivál 2010 díjait

Kiosztották az Armel Operaverseny és Fesztivál 2010 díjait

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

„Az Armel Operafesztivál mindennél jobban bizonyítja, hogy meg lehet újítani az operát”- fogalmazott A. Szabó Magda, a Duna Televízió ügyvezető alelnöke a verseny szerda esti gáláján, majd átadta a Duna Televízió Közönségdíját – a produkció és az operát színpadra állító Szegedi Nemzeti Színház  képviseletében – Juronics Tamásnak, a nézők által legjobbnak ítélt La Traviata rendezőjének.

Az alelnök asszony korábban elmondta, hogy az ARTE, a Mezzo és a Duna Televízió együttműködésének segítségével kívánják támogatni az opera műfajának népszerűsítését, így teremtve értékes tartalmat a nézőik számára. A Legjobb Produkció díját a fesztivál neves szakemberekből álló zsűrije a Silviu Purcarete által rendezett A tüzes angyalnak ítélte, a Legjobb Női Előadó pedig Cristina Baggio lett. A Legjobb Férfi Előadó kategóriában nem hirdettek első helyezettet: a megosztott második helyet Balczó Péter és Haja Zsolt kapta, míg a harmadik helyezett Alekszej Bogdancsikov lett. Az esemény fő médiapartnere a Duna Televízió volt.

Különös és váratlan fordulatokat tartogatott a november 3-a óta tartó Armel Operaverseny és Fesztivál záróeseménye, a Díjátadó Gála. A Szegedi Nemzeti Színházban zajló verseny keretében a tervezett öt díj helyett kettővel több került átadásra, mert a hétfős – a szakma nagyjaiból álló – nemzetközi zsűri kénytelen volt eltérni a meghirdetett díjazási formától.

A zsűri a Legjobb Produkciót illetően könnyen meghozta döntését: a díjat egyöntetűen a debreceni Csokonai Színház Produkciójának, a Silviu Purcarete által rendezett A tüzes angyalnak ítélték. A zsűri elnöke, Raymond Duffaut és Nicholas Payne, az Opera Europa igazgatója a rendező távollétében a díjat Kocsár Balázsnak, A tüzes angyal karmesterének adta át.

A verseny Legjobb Női Előadójának díját és az ezzel járó tízezer eurós pénzjutalmat A tüzes angyal főszerepét, Renatát alakító olasz szoprán, Cristina Baggio nyerte el.

A Legjobb Férfi Előadó díját illetően meglepő eredmény született. Hosszas tanácskozást követően a zsűri – a teljes férfi-női mezőny figyelembevételével – úgy határozott, hogy ebben a kategóriában nem ad ki első díjat, a meghirdetettektől eltérve két második helyezést és egy harmadik helyezést ítél oda, és ennek megfelelően osztja el a pénzjutalmat. A megosztott második díjakat és az azokkal járó négyezer-négyezer eurós jutalmat így két hazai versenyző, Balczó Péter – a La Traviata Alfredója -, és Haja Zsolt – Thomas Pasatieri A sirály című operájának Kosztyája – kapta. A zsűri harmadik helyezettnek az orosz Alekszej Bogdancsikovot választotta, aki Marco Tutino A lakáj című operájában nyújtott alakításáért kétezer eurót kapott.

Az ARTE és Duna Televízió egyaránt lehetőséget biztosított nézőinek arra, hogy az általuk legjobban kedvelt produkcióra leadják szavazataikat, így idén két Legjobb Produkciós Közönségdíj is átadásra került.

A Duna Televízió Közönségdíját Verdi La Traviátája nyerte el: a csatorna honlapján öt kontinens magyarsága szavazott a neki legjobban tetsző előadásra. A díjat – a produkció, és az operát színpadra állító Szegedi Nemzeti Színház  képviseletében a rendező, Juronics Tamás vette át a Duna Televízió ügyvezető alelnökétől, A. Szabó Magdától.

Az ARTE nézői Alföldi Róbert rendezését, a Veslefrikk című családi operát kedvelték leginkább. A rendezőnek és a darab szerzőjének, Knut Vaage-nak az ARTE programigazgatója, Gabrielle Babin Gugenheim nyújtotta át a díjat.

Nézzék meg újra az operákat a www.dunatv.hu/operaverseny oldalon!

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet