Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Magyar Televízióért Díj Ráday MihálynakA Magyar Televízió ügyvezető alelnöke, Medveczky Balázs Magyar Televízióért Díjjal köszönte meg Ráday Mihály több mint négy évtizedes tevékenységét, valamint a három évtizeden keresztül sugárzott városvédő műsorát.

A Kossuth-díjas Ráday Mihály operatőr-rendező-szerkesztő-műsorvezető-művészettörténész Unokáink sem fogják látni című városvédő műsorát harminc évvel ezelőtt láthatták először a Magyar Televízió nézői.

Azóta a műsor jelképévé vált városvédő Pallasz Athéné szobra és Ráday Mihály neve eggyé vált az örökségvédelem ügyével. A kezdetek kezdetén, negyed századon át főként játékfilmek és tévéjátékot operatőre volt Ráday. Szinte minden műfajban alkotott, a képzőművészeti, ismeretterjesztő és dokumentumfilmek, valamint sorozatok mellett például a Keménykalap és Krumpliorr című ifjúsági sorozatot, a Bors nénit, de említhetnénk a Tudós nők című tévéjátékot vagy A denevér című operett televíziós változatát is.

„Azt a sokoldalú és sokszínű tevékenységet, amelyet Ráday Mihály végzett, a Magyar Televízióért Díjjal csupán szimbolikusan köszöni meg az MTV. Fényképezett rövidfilmeket és sorozatokat, szerkesztőként pedig elsősorban tudományos és művészeti ismeretterjesztő műsorokat, portrékat készített, de tévéjátékok, gyermekfilmek is fémjelzik a nevét, minden műfajban maradandót alkotva” – mondta Medveczky Balázs, az MTV ügyvezető alelnöke.

Az Unokáink sem fogják látni népszerű városvédő sorozat közel 250 adásában a televíziós szakember megmentett belvárosi bérházat, újra megnyittatta Táncsics börtönét, műsort készített az MTV Szabadság téri székházáról, de felkutatott és elszántan védett fürdőket, templomokat, kastélyokat, síremlékeket is. Ő alapította a Budapesti Városvédő Egyesületet, majd később létrehozta a Város- és Faluvédők Szövetségét és a Nemzeti Panteon Alapítványt is.

Gratulálunk szakmai munkája elismeréséhez.

Díjaiból:

Balázs Béla-díj, 1979

Kossuth-díj, 1996

Europa Nostra-érdemrend, 1998

Kodály Zoltán közművelődési díj, 2010


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!