Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

Magyar Televízióért Díj Ráday MihálynakA Magyar Televízió ügyvezető alelnöke, Medveczky Balázs Magyar Televízióért Díjjal köszönte meg Ráday Mihály több mint négy évtizedes tevékenységét, valamint a három évtizeden keresztül sugárzott városvédő műsorát.

A Kossuth-díjas Ráday Mihály operatőr-rendező-szerkesztő-műsorvezető-művészettörténész Unokáink sem fogják látni című városvédő műsorát harminc évvel ezelőtt láthatták először a Magyar Televízió nézői.

Azóta a műsor jelképévé vált városvédő Pallasz Athéné szobra és Ráday Mihály neve eggyé vált az örökségvédelem ügyével. A kezdetek kezdetén, negyed századon át főként játékfilmek és tévéjátékot operatőre volt Ráday. Szinte minden műfajban alkotott, a képzőművészeti, ismeretterjesztő és dokumentumfilmek, valamint sorozatok mellett például a Keménykalap és Krumpliorr című ifjúsági sorozatot, a Bors nénit, de említhetnénk a Tudós nők című tévéjátékot vagy A denevér című operett televíziós változatát is.

„Azt a sokoldalú és sokszínű tevékenységet, amelyet Ráday Mihály végzett, a Magyar Televízióért Díjjal csupán szimbolikusan köszöni meg az MTV. Fényképezett rövidfilmeket és sorozatokat, szerkesztőként pedig elsősorban tudományos és művészeti ismeretterjesztő műsorokat, portrékat készített, de tévéjátékok, gyermekfilmek is fémjelzik a nevét, minden műfajban maradandót alkotva” – mondta Medveczky Balázs, az MTV ügyvezető alelnöke.

Az Unokáink sem fogják látni népszerű városvédő sorozat közel 250 adásában a televíziós szakember megmentett belvárosi bérházat, újra megnyittatta Táncsics börtönét, műsort készített az MTV Szabadság téri székházáról, de felkutatott és elszántan védett fürdőket, templomokat, kastélyokat, síremlékeket is. Ő alapította a Budapesti Városvédő Egyesületet, majd később létrehozta a Város- és Faluvédők Szövetségét és a Nemzeti Panteon Alapítványt is.

Gratulálunk szakmai munkája elismeréséhez.

Díjaiból:

Balázs Béla-díj, 1979

Kossuth-díj, 1996

Europa Nostra-érdemrend, 1998

Kodály Zoltán közművelődési díj, 2010


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!