KezdőlapHírekMeghalt a Harry Potter-filmek Dumbledore-ja, Sir Michael Gambon

Meghalt a Harry Potter-filmek Dumbledore-ja, Sir Michael Gambon

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

82 éves korában meghalt a Harry Potter-filmek sztárja, Sir Michael Gambon, akit mindenki csak Dumbledore-nak ismert. A színész halálát családja jelentette be.

„Megrendülten jelentjük be Sir Michael Gambon elvesztését” – jelentette be egy közleményben a színész családja. „Michael békésen hunyt el a kórházban, felesége Anne és fia, Fergus mellett, tüdőgyulladás következtében.”

A 82 éves színészt mindenki a Harry Potter-filmekből ismerte, ő alakította ugyanis Dumbledore-t, a Roxfort igazgatóját.

Sir Michael Gambon több mint 60 évvel ezelőtt kezdte színészi karrierjét, és Laurence Olivier mellett a Royal National Theatre egyik alapító tagja volt.

Sir Michael Gambon a színpad és a filmvászon kitüntetett és elismert sztárja volt, aki hat évtizedes karrierje során több Oliviers-, BAFTA- és Emmy-díjat is nyert.

Színészként 1962-ben debütált az Othello című dublini előadásban, majd hamarosan a londoni National Theatre-hez szerződött, és az Egyesült Királyság, New York és Németország színpadain dolgozott.Az Othello volt az első filmje is 1965-ben, majd olyan népszerű filmekben játszott, mint a Gosford Park, az Álmosvölgy és a Paddington-filmek.

De a Harry Potter-filmek voltak azok, amelyek széles körben megismertették Sir Michael Gambont a nagyközönséggel. Színpadi és filmes karrierje mellett az Elder Scrolls videojátékokban is ő adta a Próféta hangját.

Sir Michael Richard Harris 2003-ban bekövetkezett halála után vállalta el Dumbledore – a Roxfort varázslóiskola igazgatója – szerepét a JK Rowling regényei alapján készült Harry Potter-sorozatban.

A színész – akit színészi körökben „A nagy Gambon” néven emlegetnek – legutóbb 2012-ben lépett színpadra Samuel Beckett All That Fall című darabjának londoni előadásában.

A szórakoztatóiparban szerzett szolgálataiért 1998-ban lovaggá ütötték.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet