KezdőlapHírekMTV: Makovecz Imre 75 éves

MTV: Makovecz Imre 75 éves

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A Magyar Televízió hazai építészetünk meghatározó egyéniségét 75. születésnapján Osskó Judit portréfilmjével köszönti. Az Ami megtörtént, és ami megtörténhetett volna című műsort november 20-án este tekinthetik meg a nézők az m1-en.

„Az eleven ház megfogalmazásáért volt minden. A mozgásformák figyelése, a minimális környezet keresése, a népművészeti minták szerkezetelemezése, minden, amivel foglalkoztam. Az építés ősi szavai, a tér-idő folyamatosság, a dráma az építésben, és az asszonyok faggatása az életről. Szeretném hinni, hogy az Úrnak van humora, megbocsátása ehhez az élethez, amelyet én éltem. Erőt adott hozzá…” Vaskos életműkötetének előszavában írta a fenti sorokat Makovecz Imre, aki 2010. november 20-án, éppen az adás napján ünnepli 75. születésnapját. A világ ma élő legismertebb magyar építésze ő, aki a mai magyar kultúra legnagyobb formátumú alakjai közé tartozik.

Nemzetközi hírű és hatású, iskolateremtő mester, szakmájának örökké protestáló harcos prédikátora. Megkérdőjelezhetetlen szellemi teljesítménye nyomán létrejött művei: a sevillai világkiállítás magyar pavilonja vagy a piliscsabai Stephaneum épületegyüttese egy kivételes tehetségű, öntörvényű és következetes alkotót testesítenek meg, olyat, aki az organikus építészet egészen sajátos útját járja.

Humanizált, emberközpontú házaihoz hagyományos, természetes alapanyagokat, elsősorban fát használ. „Látó”, a belső lényeget megragadó egyéni épületei a környezetbe, tájba simulók, kompozíciói karakteresek, emberléptékűek. Építészetének eredetisége és karizmatikus személyisége rengeteg hívet gyűjtött köré. A munkáiból rendezett kiállítások sora már a ’80-as évek elejétől bejárta a világot.

Az izgalmas portréfilmben – amelyben Osskó Judit szerkesztő-rendező beszélget a mesterrel – több idézet is elhangzik az idén megjelent Írások 1989-2009 című könyvéből, amelyben Makovecz Imre olyan kérdéseket is feltesz, amelyeket mások jószerivel megfogalmazni sem mernek. Ezek a nemzetünk féltéséből, a jövőnkről szóló, nem egyszer indulatos írások a szerző szerint olyanok, mintha valaki magában beszélne… A vele, róla készült filmet kora tavasszal, nem sokkal azután forgatta a Magyar Televízió, amikor a római La Sapienza egyetem díszdoktorává avatta.

Adás: m1
Időpont: november 20., 23 óra
Cím: Makovecz Imre 75 éves – Ami megtörtént, és ami megtörténhetett volna
Készítette: Osskó Judit

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet