Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Válási szándéka miatt került akarata ellenére a pszichiátriára egy debreceni férfi, aki hét napot volt kénytelen ott eltölteni. Az ügyben történt jogtalanságok miatt mostanáig két hivatalos elmarasztaló határozat született.

T. S. és felesége viszonya 2008-ra odáig romlott, hogy a férfi bejelentette válási szándékát. A feleség erre meglátogatta a háziorvost, mondván, férje fenyegeti őt, így a háziorvos pszichiátriai kényszerbeutalót állított ki, amit odaadott a feleségnek – anélkül, hogy látta volna a férfit. T. S. szerint ezután a felesége provokálta, hogy a beutalót felhasználhassa.

Miután ezzel nem járt sikerrel, két héttel később mégis kihívta a mentőt, hogy a beutalóra hivatkozva férjét a pszichiátriára szállíttassa. Bár a mentősöknek feltűnt, hogy a beutaló régi, és a férfi nem ad okot a pszichiátriára szállításra, rábeszélték, hogy “az ügy tisztázása végett” menjen be velük a kórházba. A kórházban egy hetet töltött el akarata ellenére a pszichiátrián, mire végül kiengedték.

Később arra is fény derült, hogy bár a férfit nem engedték haza a kórházból, papír szerint az első négy napon ambuláns kezelést kapott, így a kórház nem értesítette a bíróságot, hogy a törvény által előírt bírói szemlét megtarthassák.

A bírói szemlére végül csupán a hetedik napon került sor, ezt is részben a férfi bíróként dolgozó ismerőse segítségével sikerült kieszközölni. Az ügyet felkaroló emberjogi szervezet több illetékes szervnél is panaszt, illetve bejelentést tett.

Az ÁNTSZ vizsgálata 2010-ben azzal végződött, hogy a jogtalan kényszerbeutalást elrendelő háziorvost elmarasztalták, 2011-ben pedig az OEP állapította meg, hogy a férfi kórházban tartása nem felelt meg a jogszabályoknak, így az ezért fizetett támogatást visszavonták a kórháztól.

A civil szervezet információi szerint Magyarországon viszonylag gyakran fordul elő, hogy valaki válóper, gyermekelhelyezés, vagyoni vagy örökösödési vita vagy hasonló miatt kerül be a pszichiátriára, valódi ok nélkül.

OS

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!