Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Magyarországon továbbra is tilos a “repülő kívánságlámpások” használata, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) fokozottan ellenőrzi, hogy a kereskedelemben árusítják-e a tűzveszélyes égi lámpásokat – közölte a hatóság szerdán.

Az NFH felhívásában emlékeztet arra, hogy a tűzveszély okán a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF) 2011 augusztusában ideiglenes intézkedésként elrendelte a Magyarország területén forgalmazott kívánságlámpások forgalomból kivonását és visszahívását. Erre tekintettel az NFH ellenőrzi a tűzveszélyes égi lámpások esetleges forgalmazását.

Az elmúlt negyedéves ellenőrzési tapasztalata, hogy jellemzően megszűnt ezen termékek értékesítése, azonban a fogyasztóvédők négy esetben még találtak kívánságlámpást árusító vállalkozást.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) tájékoztatása szerint a nyílt lángot hordozó mini hőlégballonokat – más néven égi lámpásokat -, azaz “repülő kívánságlámpásokat” a sötét égbolton nyújtott látvány céljából, jellemzően rendezvényeken használták korábban. A földtől eltávolodó ballonban üzemelő nyílt láng a felemelkedés után teljes mértékben ellenőrizhetetlenné válik, a ballon a repülés során bármikor épületek tetejébe, száraz növényzetbe vagy egyéb gyúlékony anyagba ütközhet, azok meggyulladását eredményezheti – hívja fel a figyelmet az NFH.

A fogyasztóvédelmi hatóság emlékeztet arra, hogy az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló rendelet szerint: “a szabadban tüzet gyújtani, … csak úgy lehet, hogy az a környezetére tűz- vagy robbanásveszélyt ne jelenthessen. A szabadban tüzet … őrizetlenül hagyni nem lehet. Veszély esetén, vagy ha arra szükség nincs, a tüzet azonnal el kell oltani.”

Az égi lámpások a rendeltetésszerű használatukból adódóan ellenőrizhetetlen tűzforrások, ezért a termékek a tűzveszély kockázatát hordozzák magukban, égési sérüléseket, anyagi károkat okozhatnak. Használatuk 100.000 forinttól 1.000.000 forintig terjedő tűzvédelmi bírsággal sújtható – írja felhívásában az NFH.

Forrás: MTIHa nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!