KezdőlapHírekTucatnyi pápaszemes pingvin érkezett a Szegedi Vadasparkba

Tucatnyi pápaszemes pingvin érkezett a Szegedi Vadasparkba

-

Összesen tizenkét pápaszemes pingvin (Spheniscus demersus) érkezett a Szegedi Vadasparkba két németországi állatkertből a Nemzetközi Fajmegmentési Program (EEP) keretében.

Veprik Róbert igazgató tájékoztatása szerint az első hat pingvin Stuttgartból költözött a Tisza-parti városban, a második csoport pedig szerda este a Straubing Állatkertből érkezett. A stuttgarti csapat idén született fiatal egyedekből áll, a másodikat már idősebb madarak vezetik, így változatos korösszetételű lesz a szegedi pingvinkolónia.

Jelenleg mind a hat hím és hat tojó az uniós támogatással épült új pingvinházban tartózkodik, amely egyben a karanténozás helyszíne is. Mivel speciális igényű madarak, gondozásuk, különösen az etetésük, komoly felkészülést igényel. A Szegedi Vadaspark velük foglalkozó munkatársai éppen ezért a Budapesti Állatkertben vettek leckéket Pintér Ágnestől, e madarak legszakavatottabb magyarországi gondozójától, de a küldő németországi és más magyar állatkertek gondozási módszereit is tanulmányozták. A cél, hogy tavaszra a pingvinek etetése is része legyen az egyre népszerűbb szegedi állatbemutató programnak, a Zoo Típusú Találkozásoknak.

A pápaszemes pingvin az egyik legkisebb pingvinfaj – testhossza 40-60 centiméter, tömege 2-4 kilogramm -, amely nem sarkvidéki környezetben, hanem Dél-Afrika partvidékén él. Ez lehetővé teszi, hogy a Szegedi Vadasparkban is tartható legyen anélkül, hogy rendkívül költséges hűtést kelljen alkalmazni.

A pingvinek Németországban vásárolt tengeri halat kapnak, étrendjüket só- és vitamintablettával egészítik ki. Ezen kívül a gondozók fokozott figyelmet fordítanak arra is, hogy ne betegítse meg az állatokat a madármalária, amely az Európában élő pingvinekre komoly veszélyt jelent.

Forrás: MTI

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Ez is érdekelhet