KezdőlapHi-TechA Xiaomi bemutatta első humanoid robotját: „Úgy tűnik, jó munkát végeztem.”

A Xiaomi bemutatta első humanoid robotját: „Úgy tűnik, jó munkát végeztem.”

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A Xiaomi első életnagyságú humanoid robotja Lei Jun cégvezető mellett köszöntötte a közönséget a hivatalos bemutatón. A cég nem szűkölködött kreativitásban a robot első bemutatóján.

2022. augusztus 11-én a Xiaomi egy pekingi rendezvényen mutatta be humanoid robotját a nagyközönségnek. A CyberOne névre keresztelt gép egy szál virággal a kezében lépett a színpadra.

Tett néhány lépést előre, majd átadta a virágot a tervezőjének, aztán azt mondta: „Magasabb vagy, mint gondoltam.” Ezután bemutatott egy kungfu mozdulatot a közönség szórakoztatására.

CyberOne 177 centiméter magas és 52 kilogramm. A két karja közti távolság 168 centiméter, és mindkét kar 1,5 kilogramm terhelést bír el. A robot ugyanakkor valós idejű válaszadásra képes.

A Xiaomi arról is gondoskodott, hogy a humanoid robot képes legyen felismerni az emberi érzéseket és hangulatokat – mesterséges intelligenciája 45 különböző emberi érzés felismerésére képes.

Ugyanakkor 85 környezeti hangot is képes megkülönböztetni, így például felismerte a teremben felhangzó tapsot, és a következő kommentárt fűzte hozzá: „Úgy tűnik, jó munkát végeztem.”

A mesterséges intelligencia idővel még fejlődni fog

A Xiaomi emellett hangsúlyozza a robot „fejlett látási képességeit és funkcióit, amelyek lehetővé teszik a valós világ háromdimenziós virtuális rekonstrukcióját”. Mindezek a funkciók egy Oled kijelzővel párosulnak, amely lehetővé teszi a robot számára, hogy információkat mutasson meg beszélgetőpartnerének.

Végezetül pedig a tanulási algoritmus lehetővé teszi, hogy feldolgozza a „tapasztalataiból” származó adatokat, és idővel továbbfejlessze a mozgását és a viselkedését.

Maga CyberOne sem mulasztotta el az alkalmat, hogy felhívja a figyelmet a hiányosságaira a bemutatón, és azt mondta: „Még csak most tanultam meg járni, úgyhogy az alsó felem még meglehetősen instabil.”

Az új modellt rendszeresen frissítik új képességekkel, de egyelőre csak prototípus marad. A tervezés sikerén kívül egyelőre úgy tűnik, nincs konkrét haszna vagy funkciója, de a cégvezető szerint ez nem sokáig marad majd így.

„Úgy gondoljuk, hogy az intelligens robotok a jövőben minden bizonnyal az emberek életének részei lesznek” – mondta Lei Jun.

A Xiaomi eddig csak négylábú robotokat mutatott be, és CyberOne a cég első kétlábú, humanoid gépezete.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet