Az élő karácsonyfa különleges ünnepi hangulatot kölcsönöz az ünnepnek. Oda kell figyelnünk arra, hogy a lakásba bevitt fenyőfa, ha nem biztosítjuk számára a megfelelő körülményeket, nem fog sokáig tartani.
Az alábbiakban két szakember nyújt tanácsot azzal kapcsolatban, hogy melyek a leggyakrabban elkövetett hibák, és hogyan kerülhetjük el azokat – írja a The Spruce.
1. A közvetlen hőforrások veszélye
A hőforrások és a közvetlen napfény két nagyon fontos dolog, ha élő karácsonyfáról van szó.
“Soha ne tegyük a karácsonyfát a kályha, radiátor vagy kandalló közelébe” – magyarázza Sean Corenki, a The Gardener’s Center vezérigazgatója. “A közvetlen napfényt is kerülni kell, különösen délután.”
Ha mégis csak a radiátor közelébe tudjuk tenni a karácsonyfát, akkor jó lenne, ha legalább az ünnepi szezonban nagyon alacsonyra tudnánk venni a hőfokot. Amennyiben erősen besüt a nap a lakásba, húzzuk be a sötétítőket, redőnyöket, hogy ne érje közvetlen napfény a fát.
2. Ne legyenek túl nehezek a díszek
Minden évben újabb és újabb trend “kötelező” a karácsonyfa-díszítésben. A legtöbben pedig ezt követik is. Egy dolgot érdemes figyelembe venni, hogy a divaton túl arra is figyeljünk oda, hogy ne terheljük a karácsonyfánkat túl nehéz díszekkel.
A visszafogottabb díszítés kevésbé terheli meg az ágakat.
“Az élő fában a legszebb, hogy sokkal szebben mutat egy minimalista díszítéssel, így előtérbe kerül a fa természetes szépsége” – mondja Tara Boettger, egykori lakberendező és barkácsszakértő. “Az egyik dolog, amit mindenképp érdemes kerülni, az a nehéz díszek, amelyek lehúzzák az ágakat.”
“A lucfenyőnek általában vastagabbak az ágai, így jobban bírják a nagyobb, nehezebb díszek súlyát, míg a hagyományos fenyőnek általában vékonyabbak az ágai” – mondja Corenki.
Ami az égőket illeti, a szakemberek óva intenek attól, hogy kültéri égőket használjunk, mivel ezek jobban felmelegedhetnek, és egyáltalán nem biztonságosak.
“Olyan égőket használjunk, amelyeken írja, hogy beltérben ajánlottak” – tanácsolja. “Azt is ellenőrizhetjük a csomagoláson, hogy UL címkével vannak-e ellátva, ami azt jelenti, hogy megfelelnek az Underwriters Laboratory szabványainak.”
3. Várjuk meg, míg a tartóból kifogy a víz
Ha egy fát frissen vágták le, fontos, hogy azonnal vízbe tegyük, ideális esetben egy-két órán belül.
“Az első pár napban a fák nagy mennyiségű vizet szívnak fel, hidratlának, majd utána kissé “lelassulnak” – jegyzi meg Corenki.
Ezért fontos, hogy naponta ellenőrizzük a vízszintet a fa tartójában, így látni fogjuk, hogy mikor van szükség vízpótlásra.
“Ha az állványban hosszabb időre kifogyott a víz, akkor ajánlott egy friss vágást végezni a törzs alján, mert akkor ismét úgy veszi fel a vizet, mintha nemrég lett volna kivágva” – mondja Corenki.
“Ha nagyon hideg az idő, főleg, ha fagypont alatt van a hőmérséklet, előfordulhat, hogy a fának egy kis időre van szüksége, hogy ”kiolvadjon”, mielőtt elkezdené felszívni a vizet” – magyarázza Corenki. “Ezekben az esetekben 24 óra is eltelhet, amíg a fa elkezd “inni”. Ilyenkor nem kell pánikba esni, hiszen az időjárástól függ minden”.
4. Nem kell várni a fa vásárlásával
Sokan azt gondolják, minél később veszik meg a fát, annál jobb. Ez azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy frissebb fához jutnának.
Corenki azt javasolja, hogy akkor vásároljunk egy fát, amikor csak tudunk, akkor is, ha még nincs itt az ideje a feldíszítésnek.
“Vágjunk le pár centit a törzséből, és állítsuk friss vízbe egy nagy vödörbe, és állítsuk az udvarra egy árnyékos helyre, addig, amíg be nem tudjuk majd vinni a házba” – tanácsolja a szakember.
5. Nem megfelelő méretű talp
Ha nem megfelelő méretű az állvány, az nem csak egy probléma, hanem egészségtelen is lehet a fa számára a hidratáltság szempontjából.
Amennyiben lehet válasszunk megfelelő méretű karácsonyfa tartót, ne faragjuk bele a nagyobb törzset egy kisebb tartóba. Ha lehántjuk a fa kérgének a külső részét, akkor nem tudja megfelelően felvenni a számára szükséges vizet, így a fa hamarabb kiszárad.