Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Gyakran előfordul, hogy a háziállatok furcsán viselkednek. De néha egy ártalmatlannak tűnő szokás, amit talán még szórakoztatónak is találunk, nagyobb egészségügyi probléma jele is lehet. Például, ha az állat a falnak nyomja a fejét, az első pillantásra nem tűnik különösebben veszélyesnek, de súlyosabb probléma lehet a háttérben.

Az alábbiakban bemutatjuk, mi állhat a viselkedés hátterében, és elmondjuk azt is, mit tehetsz annak érdekében, hogy segíts kedvenceden.

Mi is pontosan az a „fejpréselés”?

Ez egyfajta kényszeres cselekvés, amelynek során az állat minden látható ok nélkül a falnak, vagy valamilyen másik sík felületnek préseli a fejét. Ezt a viselkedést a gazdik gyakran figyelmen kívül hagyják, pedig meglehetősen komoly kiváltó okai lehetnek. Az egyik legszembetűnőbb hatása pedig az állat lábán vagy fején megjelenő sérülések.

1. Idegrendszeri problémák

Ez a viselkedés utalhat például arra, hogy az állatnak agyhártya- vagy agyvelőgyulladása van. A fiatal és középkorú kutyáknál gyakrabban fordulnak elő ilyen betegségek, mint az idősebb példányoknál. Macskák esetében pedig ritkán fordul elő. A tünetek többek között a következők lehetnek: rohamok, dezorientáció, szokatlan viselkedés, alacsony energiaszint, egyensúlyvesztés, néha láz.

2. Anyagcserezavar

Valamilyen anyagcserezavar léphetett fel valamelyik szervben, vagy valamilyen szisztémás, több szervet, vagy akár az egész szervezetet érintő betegségről lehet szó. Ezek lehetnek örökletes problémák is, amelyek bizonyos fajtáknál gyakrabban előfordulnak, és az életkor is szerepet játszhat. Kutyáknál és macskáknál egyaránt előfordulhat, leggyakrabban cukorbetegség, vagy pajzsmirigy alulműködés (hypothyreosis) áll a hátterében.

3. Fejsérülés

A fejet ért trauma akkor következhet be, ha az állat beütötte a fejét, vagy elütötte egy autó. Ezt a problémát 2 kategóriára bonthatjuk: elsődleges és másodlagos sérüléseket különböztethetünk meg. Az elsődleges sérülés közvetlenül a trauma után következik be, a fizikai sérülés közvetlen következményeként és visszafordíthatatlan károkat okozhat az állat agyában. A másodlagos sérülések a traumát követő percekben vagy akár néhány nappal később is jelentkezhetnek, különböző fizikai és biokémiai reakciók miatt, amelyek intrakraniális hipertóniához vezethetnek, ami azt jelenti, hogy megnő a nyomás az agyban.

4. Májproblémák

A máj fő funkciója a káros anyagok eltávolítása a szervezetből. Ha ez a szerv megbetegszik, az a háziállatok esetében is rendkívül veszélyes lehet. Különböző betegségek, fertőzések, gyógyszerek és vegyi anyagok károsíthatják a májat. Kutyáknál leggyakrabban májgyulladás (hepatitis), cukorbetegség vagy Cushing-szindróma fordulhat elő. Macskák esetében szó lehet zsírmájról, fertőző hashártyagyulladásról (infectious peritonitis) vagy macskaleukózisról.

5. Idegrendszeri rendellenesség

A leggyakoribb tünetek, amik arra utalhatnak, hogy kedvencednek valamilyen neurológiai problémája van a bénulás, remegés vagy rohamok jelentkezése. Az ilyen típusú problémák a központi vagy perifériás idegrendszerből származnak, és a leginkább érintett területek az agy, a gerincvelő és az idegek. A kiváltó ok mérgezés, tápanyaghiány vagy örökölt rendellenesség is lehet. Abból veheted észre, ha egy állat idegrendszeri fertőzésben szenved, ha látási nehézségei vannak, nehezen tud pislogni vagy vizelni – vagy természetesen, ha a fejét valamilyen felülethez préseli.

6. Agydaganat

Agydaganaton az agyban rendellenesen növő szövetszaporulatot értjük. Elkülöníthetünk elsődleges és másodlagos agydaganatot. Az elsődleges agydaganatok az agy valamely szövetéből nőnek ki, a másodlagos agydaganatok a szervezet más területén kialakult daganatok agyi áttétei. Gyakran előfordul idősebb macskáknál és kutyáknál, abból lehet észrevenni, hogy az állatnak nehézséget okoz a gondolkodás, a séta, az aktív mozgás, a légzés, fizikai fájdalmat érez, vagy rossz az egyensúlyérzéke.

7. Mérgezés

A mérgezés is lehet oka annak, ha egy kutya vagy macska valamilyen felületen pihenteti a fejét. Ennek több oka is lehet: például olyan emberi táplálék vagy gyógyszer elfogyasztása, ami az állatra nézve káros, de az is lehet, hogy valamilyen vegyi anyagot, például növényvédő szert, vagy kártevők ellen használt csalit nyelt le.

Hogy segíthetsz az állatnak?

Ha szokatlan változást észlelsz kedvenced viselkedésében, az első lépés, amit meg kell tenned, hogy felkeresel egy állatorvost. Az orvos ezt követően megállapíthatja, miért viselkedik furcsán az állat, hogy mérgezéstől, daganattól, anyagcserezavartól, vagy valami mástól szenved-e.

Ezután az állatorvossal közösen eldönthetitek, mi lenne a legmegfelelőbb kezelés. A gyógyulás természetesen attól is függ, milyen komoly a baj, de a legfontosabb, hogy mindig kövessük az orvos utasításait, és hagyjuk pihenni az állatot.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!