KezdőlapHobby7 növény, amit októberben vissza kell metszeni – ezzel a módszerrel jövőre...

7 növény, amit októberben vissza kell metszeni – ezzel a módszerrel jövőre gyönyörű kerted lesz!

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Október folyamán számos növény gondozása igényel metszést – most áttekintünk néhányat a legnépszerűbb növények közül, amelyek egészséges fejlődéséhez nélkülözhetetlen a metszés.

Az októberi periódus ideális időszak számos növény megmetszésére, legyen szó fákról, cserjékről vagy akár sövényekről. A metszés segít a kert rendben tartásában, illetve abban is fontos szerepet játszik, hogy növényeink egészségesek legyenek, és tavasszal újra növekedjenek.

Az októberi metszés magában foglalja a tavasszal és nyáron pompázó, de már túlfejlődött növények visszavágását, valamint a közelgő tél előtti előkészítést is. A növények metszése során érdemes különös figyelmet fordítani a metszőszerszámra, a megfelelő időpontra és technikára is, hiszen egy apró hiba is megbetegítheti kedvenc növényeinket.

Amit érdemes szem előtt tartani az őszi metszések során

A metszés során fontos, hogy tiszta és éles metszőollót vagy metszővágót használj. A kerti szerszámok megfelelő ápolása megkönnyíti a metszést és tisztábbak lesznek a vágások felületei. Ez csökkenti annak lehetőségét, hogy a betegségek a vágásokba kerüljenek.

Azonban nem kell minden növényt megmetszeni ősszel, hiszen sok növény magfeje lehet dekoratív kiegészítője a téli kertünknek, illetve menedéket is biztosíthat a madarak számára a hideg téli hónapokban, de most vegyük számba azt a 7 növényfajt, amelyek számára szinte kötelező az őszi metszés.

1. Bazsarózsa

A bazsarózsa virágzási időszaka májusra és júniusra esik és habár csak rövid ideig nyílnak, érdemes ősszel jó alaposan megmetszeni, hogy az újév beköszöntével minden energiát a következő szezoni növekedésre fordíthasson. Azonban nem javasolt azonnal visszametszeni, amint elhullajtotta az utolsó csodálatos illatú virágját is.Érdemesebb inkább kivárni az őszi időszakot és akkor megejteni a beavatkozást. Pontos időpontot azért nem lehet meghatározni, mert vidékenként más és más az őszi időjárás, azonban már az első fagyos, harmatos reggel után nyugodt szívvel vissza lehet metszeni a bazsarózsákat.

Nem csak magának a növénynek teszünk ezzel jót, hanem az egész kertünknek is, hiszen a metszés révén meg is tisztítjuk a kertünket az elhalt növényrészektől és az esetleges kártevőktől is.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a fentebbi útmutatás a lágyszárú bazsarózsákra érvényes, a bokorszerű, fás szárú növényekre más gondozási módszer vonatkozik.

2. Lángvirág

A lángvirág megannyi színben és formában fellelhető, gondozása pedig nem igényel túl nagy erőfeszítést, általában maguktól is évről évre pompás virágzatba burkolóznak. Nyáron az öntözésen és az elhalt virágok eltávolításán kívül tulajdonképpen más feladatunk nincs is. Azonban sokat segíthetünk a növény fejlődésén, ha így október tájékán alaposan visszametsszük.

A lángvirág virágzásának vége körülbelül augusztus végére tehető. Ekkor hullik le az utolsó virág is és marad csak meg a levélzet. Ősz közepéig azonban a levélzet is fokozatosan lefeketedik és elhal, így ilyenkor igazi felüdülés a növény számára, ha eltávolítjuk ezeket a maradványokat. Vágjuk vissza az elhalt szárakat a talajszintig, így megakadályozhatjuk, hogy a harmatos időszakban a növény megbetegedjen.

3. Madárberkenye

A berkenyefélék általában kevés metszést igényelnek, azonban ősszel vagy legkésőbb tél elején egy frissítő metszést mindenképpen érdemes eszközölni. Ha a növény aktív időszakában ejtjük meg a metszést, azzal csak kárt okozunk, mert a metszett felületen nedvesség keletkezik, ami odacsalogatja a különböző növénybetegségeket s a legyengült növényzet megbetegedhet.

A legideálisabb időpont októberre tehető, rendszeres metszéssel a növény lombozata ritkulásnak indul, amely elősegíti a nyári fülledt hónapokban a jobb szellőzést.

Amennyiben a madárberkenyét sövénynövényzetként gondozzuk, akkor kifejezetten érdemes ősszel megmetszeni, hiszen így könnyedén szabályozhatjuk a formáját.

7 növény, amit októberben vissza kell metszeni – ezzel a módszerrel jövőre gyönyörű kerted lesz!
Fotó: 123RF

4. Nyári orgona

A lepkecserjének is nevezett nyári orgona a gyorsan növekvő cserjék csoportjába tartozik, amelyeket leginkább tavasszal szokta visszavágni. A tavaszi metszést követően a növény gyorsan újra fejlődésnek indul, így ősszel csak nagyon ritkán akad dolgunk a gondozásával, azonban egy kisebb metszés akár hasznos is lehet így ősz tájékán.

Mivel egy igen jól és gyorsan fejlődő növényről van szó, a hideg hónapokban problémát jelenthet számukra megbirkózni a széllel és a hideggel, így ha olyan területe élsz, ahol erős széllökések szoktak lenni a hideg hónapokban, akkor érdemes ősszel egy kicsit visszametszeni a nyári orgonát.

Ne ess túlzásba, csupán egy kicsit metszd meg, a nagyobb munkát hagyd inkább tavaszra.

5. Macskamenta

Az aromás leveleiről híres macskamenta évelő növény, kiválóan alkalmas járdaszegélyek és ösvények díszítésére, mivel kevés gondozást igényelnek, ellenben vonzzák a méheket és távolt tartják kertünktől a kártevőket. Másféle növények közé ültetve akár a levéltetvektől is segíthet megszabadulni.

A macskamenta késő tavasztól egészen nyár végéig virágzik, majd az ősz beköszöntével levelei és szárai száradásnak indulnak. Ez is egy olyan növény, amelynek metszésével nyugodtan várhatunk tavaszig, ám ha zavar a száradó növénymaradványok látványa, bátran távolítsuk el. Ugyanez vonatkozik a sarkantyúfűre is.

6. Árnyliliom

Az árnyliliom nevéből is kitűnik, hogy ez a növényfajta remekül alkalmazható árnyékolásra. A különböző színben és méretben kapható árnyliliom szuper választás lehet, mivel különösebb odafigyelést nem igényelnek, nem kényesek, azonban a meztelen csigák kifejezetten kedvelik, ezért erre a problémára érdemes odafigyelni.

Ahhoz, hogy évről évre szép megjelenése legyen az árnyliliomnak, az ősszel leszáradt leveleket legkésőbb ősz végéig érdemes eltávolítani. Ez nem csak felfrissíti a növényt, hanem a gombaspórák és egyéb növénybetegségek ellen is megvédi őt.

7. Rózsa

A rózsa egy igen közkedvelt növényfaj s mára már hatalmas választék közül válogathatjuk ki a számunkra legkedvesebbet. A rózsák metszését általában tél végén szokták elvégezni, azonban, ha túlságosan szeles vidéken lakunk, akkor az október folyamán megejtett metszéssel csökkenthetjük a rózsatövek károsodásának esélyeit. Az erős szél könnyedén belekaphat a száraz tövekbe s a mozgás hatására meggyengülhet a növény gyökérzete.

Ezt elkerülendő, október közepe, vége felé érdemes egyharmadát eltávolítani a rózsaszáraknak így csökkenthetjük a szél okozta kilengés mértékét.

TOVÁBBI FONTOS KÉRDÉSEK ÉS TANÁCSOK

Meg lehet metszeni a babérfát ősszel?

Habár a babér egy örökzöld cserje, a metszés segít, hogy karbantarthassuk. A babérfa metszésének legideálisabb ideje a késő őszi, kora tavaszi időpont.

Meg lehet metszeni a puszpáng cserjét ősszel?

Nem érdemes ősszel metszeni ezt a fajtát, mert a metszés során keletkező felület nem fog tudni kellőképpen megvastagodni a tél beköszöntének idejére és így károsíthatjuk a növényt, Inkább kora tavasszal ejtsük meg a metszését!

Meg lehet metszeni az orgonafát ősszel?

Októberben nem tanácsos orgonafát metszeni. Az orgonametszés legjobb időpontja egyből a virágzás lejárta utánra tehető. Ha ősszel metsszük meg félő, hogy a kelleténél több egészséges ágat távolítunk el.

Cserjék, illetve fák metszésekor azt javasoljuk, hogy soha ne távolíts el a növény egyharmadánál többet. Az egyharmados metszésszabály betartásával megelőzheted azt, hogy elragadjon a hév. Ha egyszerre túlzottan megritkítjuk a fákat vagy a cserjéket, azzal sokkolhatjuk a növényeket és kárt okozhatunk bennük.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet