KezdőlapHobbyA kertészek szerint ősszel termeszthető a legjobb spenót: ezért ideális szeptemberben elültetni

A kertészek szerint ősszel termeszthető a legjobb spenót: ezért ideális szeptemberben elültetni

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A legtöbben, ha spenóttermesztést fontolgatnak, tavaszi ültetésre gondolnak. Pedig ősszel is ültethetünk spenótot, sőt, az őszi termesztés valójában egyszerűbb, mint a tavaszi, és hosszabb ideig élvezhetjük a termést.

Az ősz a tökéletes időszak a spenót termesztésére, mivel a nappalok rövidebbek és hűvösebbek lesznek. Ugyanakkor a talaj is nedvesebb marad, így kevesebbet kell öntözni. Ősszel az időjárás is kiszámíthatóbb, és kevesebb a kártevő, mint tavasszal és nyáron. Fontos azonban tudni, hogy mikor kell elültetni az egyes zöldségeket, hogy még az első fagyok előtt betakaríthassuk a termést.

A spenót termesztése rendkívül egyszerű, de az egyik legnagyobb probléma, amivel tavasszal szembesülhetünk, hogy túl korán felmagzik – azaz elkezd virágozni és magokat hozni – és ilyenkor a levelek keserűek lesznek. Ezt a meleg időjárás és a fokozatosan egyre hosszabb nappalok váltják ki, vagyis az idő ilyenkor ellenünk dolgozik.

Ha azonban ősszel ültetjük el a spenótot, az időjárás már hűvösebb, és a nappali órák is egyre rövidebbek, így a feltételek ideálisak a spenót termesztéséhez.

A legjobb időpont a spenótmagok elvetésére augusztus közepe, de akár szeptember közepéig is várhatunk vele. Ideális esetben a spenótnak 6 hét növekedési időt kell biztosítani az első őszi fagyok előtt, de még jobb, ha körülbelül 10 hétig fejlődhetnek.

A magokat körülbelül 1-2 cm mélyre kell ültetni, 5 cm távolságra egymástól. Amikor a növények kihajtanak, és körülbelül 5 cm magasra nőnek, meg kell ritkítani azokat, hogy körülbelül 10-15 cm távolság legyen közöttük.

Ha meleg az ősz, akkor a rövidebb nappali órák előnyösek lehetnek, ha azonban nagy melegek vannak, megvan az esélye annak, hogy a spenótok felmagzanak.

Melegebb időben öntözéssel is hűvösen tarthatod az ágyásokat. Ugyanakkor, ha a talaj nedves és hűvös, a növények gyorsabban kicsíráznak.

Amikor pedig az időjárás kezd hidegebbre fordulni, gondoskodj a fagyvédelemről. A spenót rendkívül jól tűri a hideget, de az erősebb fagyok és a hó ellen védelemre van szüksége.

Ha például egy dróthálót húzunk ki az ágyások fölé, és szövet zsákokkal vagy takarókkal fedjük be azokat, az elegendő védelmet biztosít a növényeknek.

Hogy teleltetheted át a spenótot

A spenót teleltetésének két módja is van. Az egyik, ha késő ősszel ülteted el a magokat, körülbelül 4 héttel az első fagyok beállta előtt.

Figyelj arra, hogy bőséges mulcsréteggel védd a fiatal palántákat, hogy átvészelhessék a telet, és tavasszal, amint az idő kezd felmelegedni, fejlődésnek indulhassanak. Ezzel a módszerrel tavasszal már nagyon korán betakaríthatod az első termést.

A másik módszer a kora tavasszal ültetett spenót élettartamának meghosszabbítása. Ezt úgy érheted el, hogy dupla réteg vászonnal feded le az ágyásokat, ezáltal extra védelmet biztosítva a hideg és a szél ellen.

Vászon helyett műanyag fóliát is használhatsz, ami több védelmet nyújt a széllel szemben, de ha e mellett döntesz, a napos, melegebb téli napokon szellőzésről is gondoskodnod kell, míg a vászontakaró önszellőző, így emiatt nem kell aggódnod.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet