A káposztafélék rendkívül népszerű zöldségek, amelyeket már a kőkorszak óta termesztenek. Nem tudni biztosan, hol termesztették először (talán Görögországban, Olaszországban vagy Grúziában), de egy dolog biztos: az évezredek alatt semmit sem veszített népszerűségéből.
A káposztafélék közül a legnépszerűbb a fejes káposzta, de számos más fajtája is létezik, például a kelkáposzta, a kínai kel, a karalábé, a karfiol és a brokkoli.
A káposzta támogatja a szív egészségét, gyulladáscsökkentő hatása van és segíti az emésztést. Ahhoz azonban, hogy élvezhesd ezeket a jótékony tulajdonságait, fontos, hogy megfelelően gondozd ezt a zöldséget a kertedben.
A megfelelő időben és megfelelő anyagokkal történő trágyázás elengedhetetlen ahhoz, hogy gazdag és egészséges termésnek örülhessünk.
A legjobb tápszerek a káposzta számára
Ahhoz, hogy a káposzta nagy, gazdag fejeket teremjen, növekedésre kell serkenti a növény leveleit. Az első és legfontosabb tápanyag a nitrogén, ezért az optimális tápszerek az ammónium-nitrát, kálium-humát (vagy huminsav), a fahamu és a karbamid.
A savas talajoknak emellett mészkőre, krétára vagy fahamura van szükségük – 1 négyzetméternyi felületre 2 csésze oldatot kell számolni. A savasság csökkentése serkenti a növények növekedését, így nagyobb, egészségesebb levelek fejlődhetnek ki.
A legjobb természetes tápszerek és trágyák a káposzta számára
Istállótrágya
Az istállótrágya használata valószínűleg a legelterjedtebb módszer, amit kisebb gazdaságokban és nagyobb kertészetekben egyaránt alkalmaznak. Egyik nagy előnye, hogy könnyen hozzáférhető vagy beszerezhető.
A trágya nagy mennyiségű káliumot, nitrogént, foszfort, kalciumot, magnéziumot, ként, bórt és vasat tartalmaz – olyan anyagokat, amelyeket a káposzta gyorsan hasznosítani tud. Nyáron használhatunk érlelt istállótrágyát, ősszel pedig humuszt is adhatunk hozzá, hogy dúsítsuk a talajt.
Baromfitrágya
A tyúktrágyának magasabb a nitrogéntartalma, mint az istállótrágyának. A csirketrágya előnyei továbbá a gyorsabb érés, nagyobb termőképesség és a növények baktérium- és gombabetegségekkel szembeni ellenálló képességének növelése.
Tojáshéj
A tojáshéj tápszerként való használata a kertben számos előnnyel jár a növények, zöldségek és virágok számára. A káposztafélék számára is kiváló tápszer, abban az esetben, ha nincs jelentős tápanyaghiány, és csak kiegészítő tápanyagokra van szükség.
A tojáshéj gazdag kalcium-karbonátban, valamint más, a növények növekedése szempontjából fontos mikroelemekben: káliumban, szilíciumban, magnéziumban, foszforban stb. Régóta használják természetes tápszerként, és minden növény jól reagál rá (káposztafélék, hagyma, sárgarépa, cseresznye, salátafélék, virágok egyaránt).
A tojáshéjat használhatjuk úgy is, hogy egyszerűen összemorzsoljuk és belekeverjük a talajba, de infúziót is készíthetünk belőle. Ideális lehet a savas talajok normalizálására, bár ehhez az eljáráshoz nagy mennyiségű tojáshéjra van szükség.
Alternatív lehetőségek
A káposzta más természetes tápszerek használatára is jól reagál, ezért egyes kertészek szódabikarbónát, burgonya- vagy banánhéjat és élesztőt is használnak. Ezeknek a természetes tápszereknek az előnye, hogy teljesen környezetbarátok, ugyanakkor könnyen és olcsón beszerezhetők.
