KezdőlapHobbyEzzel a 2 egyszerű trükkel még szeptember végén is beérlelheted a zöld...

Ezzel a 2 egyszerű trükkel még szeptember végén is beérlelheted a zöld paradicsomot!

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Nem kell aggódnod, ha szezon végén bizony még jócskán terem a zöld paradicsom a kertedben, hiszen könnyen be lehet érlelni azokat is.

Augusztus végén, szeptemberben már teljesen természetes, hogy a paradicsom ideje kezd lejárni, elsárgulnak és lehullanak a levelei, és a zöld példányok sem tudnak már beérni.

Ne gondolkozz sokat, az elkorhadt töveket húzd ki a helyéről, és szedd le róla a zöld paradicsomokat, hiszen már a hőmérséklet nem megfelelő arra, hogy be tudjanak érni.

A korhadó növények nem csak, hogy nem túl szép látványok, de megfelelő táptalajt nyújtanak a kártevők számára, és a penészgombák is kiválóan áttelelnek rajtuk.

Ha a tövön hagyjuk a rothadó termést, idővel le fog hullani, és jövőre számtalan kis paradicsomtő fog kikelni, és elszívják az új növényektől a tápanyagot.

A közhiedelemmel ellentétben a paradicsomnak nincs szüksége közvetlen napfényre az éréshez. Valójában jobban szeretik az árnyékot, mint a napot. Ezenkívül 21 fok körüli hőmérsékleten érnek a legjobban, 80-90 százalékos páratartalom mellett. És nem utolsósorban jó légmozgásra van szükségük.

Miután leszedted a zöld paradicsomot, soha ne mosd meg, mert sokkal hamarabb rothadásnak indul. Vigyázz, amikor szeded le, hogy a szárrésznél ne sérüljön, ne szakadjon be. A hibás, foltos példányokat jobb, ha kidobod!

A paradicsomokat két csoportra kell osztani, a teljes zöld és enyhén érett példányokat különítsd el. Azok amelyeknél már beindult az érési folyamat, sokkal hamarabb pirosak lesznek.

A paradicsomokat tedd olyan helyre, ahol nem éri közvetlen napfény, és ahol hűvösebb, legalább enyhe szellő fúj. Egy fedett veranda kiváló lehetne erre a célra. Jó megoldás lehet egy hűvös, de nem hideg helyiségben, de itt se érje közvetlen napfény.

Ne érleld pincében, mert túl magas lehet a páratartalom. Ha valahol kültérben érleled, akkor vigyázz arra, hogy az állatok, madarak ne dézsmálják meg. A legjobb, ha egy rácsra helyezed az érlelésre szánt példányokat, és feléjük is egy rácsos szerkezetet teszel.

Ne tedd közvetlenül fém vagy fa szerkezetre, mert az alulról hamar elkezd rohadni, a legjobb, ha újságpapírra teszed. Ha nem fúj a szél, akkor kapcsolj be egy kisebb mennyezeti ventilátort.

Naponta egyszer legalább forgasd meg a paradicsomokat, hogy egyenletesen érjenek. Általában 5-10 nap szükséges az éréshez.

A teljesen zöld paradicsomokat egy barna papírzacskóba ajánlott tenni egy banán mellé. A papírzacskó száját hajtsd vissza, hogy ne menjen be a levegő. A banánban lévő etiléngáz felgyorsítja az érési folyamatokat. Ha kezdenek rózsaszínesek lenni, akkor kiveheted, tedd a rácsra, és ugyanaz az eljárás, mint a fent leírt esetben.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet