A fokhagyma az egyik legismertebb gyógy-és fűszernövény, ami nemcsak finom, de rendkívül egészséges is. Érdemes lehet megpróbálkozni a termesztésével is, mivel rendkívül szívós növény, és nincs sok kártevője vagy betegsége.
Ahhoz azonban, hogy értékes termése ne menjen kárba, nem árt elsajátítani a megfelelő tárolási technikákat. Ezek ismeretében akár egész évben élvezhetjük a saját termesztésű fokhagymát.
1. Szárítás
Az egyik legjobb módszer a fokhagyma tárolására, ha kiszárítod azt – így akár hónapokig is eláll. Ehhez először is válaszd szét az egyes fejeket, majd köss össze körülbelül 5-10 darabot a száruknál fogva.
Előbb tisztítsd meg a fokhagymákat – nem kell túl alaposnak lenned, elég, ha a sár és egyéb szennyeződések nagy részét eltávolítód. A fokhagyma „csokrot” kösd össze, egy madzaggal akaszd fel egy jól szellőző helyen, és hagyd körülbelül két hétig száradni.
2. Csomagold újságpapírba
Az is nagyszerű lehetőség a fokhagyma tartósítására, ha egyesével újságpapírba csomagolod a fejeket, így megakadályozva, hogy érintkezzenek egymással. Ha ugyanis az egyes fejek szorosan egymáshoz érnek, hiába tárolod hűvös helyen azokat, megpenészedhetnek és rothadni kezdhetnek.
A fokhagyma gumókat csomagold egyesével újságpapírba, és tárold egy faládában hűvös, sötét és száraz helyen.

3. Rétegezd újságpapírba
Ez a tartósítási módszer kevésbé hatékony, mivel ebben az esetben a fokhagymák nincsenek külön becsomagolva az újságpapírba, ezért fennállhat a rothadás kockázata. De ha nincs elég újságpapírod, hogy egyesével becsomagold a fokhagymákat, megpróbálkozhatsz ezzel a módszerrel.
Ebben az esetben az előzőleg megszárított fokhagymát szét kell szedni, hogy könnyebben tárolható legyen. Kezd azzal, hogy elhelyezel egy réteg újságpapírt egy faládába. Erre kerülhet egy réteg fokhagyma, majd újabb adag újságpapír. Folytasd a rétegezést, amíg az összes fokhagymát el nem helyezted a dobozban, vagy amíg a doboz meg nem telik, de figyelj arra, hogy a legfelső réteg újságpapír legyen. Hűvös, száraz helyen tárold a ládát, hogy minimalizáld a penészesedés kockázatát.
Érdemes rendszeres időközönként ellenőrizni a fokhagymával teli ládát a rothadás jeleire figyelve. Távolíts el minden olyan fokhagymát, amin puha, pépes foltok kezdtek kialakulni, így megelőzheted a rothadás terjedését. Mivel azonban a fokhagymát előzőleg kiszárítottad, ennek lényegesen kisebb a kockázata, mint más zöldségek tárolása esetén. Az alapos kiszárítás fontos lépés ennek a módszernek a sikeréhez.
4. Rétegezd szalmával vagy fűrészporral
Ha nincs újságpapírod, akkor a széna, szalma vagy fűrészpor is megteszi, a lényeg, hogy az egyes hagymafejek ne feküdjenek közvetlenül egymáson. A folyamat ugyanaz, mint az újságpapír esetében – kezd azzal, hogy kibéleled egy réteg szalmával, szénával vagy fűrészporral a faládát, és erre helyezd rá az első réteg fokhagymát.
A faláda vagy fadoboz azért előnyösebb a kartondoboznál, mert a karton átnedvesedhet, és vonzza a kártöveket. A dobozba rétegezett fokhagymát tartsd hűvös, száraz, sötét helyen – például pincében vagy kamrában – hogy tovább elálljon.
5. Savanyítás
A savanyítás az egyik legjobb tartósítási módszer. Ráadásul az ecetes fokhagyma nemcsak nagyszerűen eláll, de igazi csemege is, amit szinte bármihez fogyaszthatunk. Az elkészítése rendkívül egyszerű, csak meg kell pucolni a gerezdeket, befőttes üvegekbe tenni azokat és felönteni a savanyító lével úgy, hogy az teljesen ellepje a fokhagymát. Az üvegeket ezután tárold száraz, hűvös helyen.
6. Fonj fokhagymafűzért
A fokhagyma tartósításának ez a módja rendkívül hatékony, ráadásul mutatós is. A füzérek megfonása előtt ki kell szárítani a fokhagymát, hogy eltávolítsuk belőle a nedvességet, és ezáltal megelőzzük a rothadást.
De ebben az esetben nem kell teljesen kiszárítani a fokhagymát, mert így könnyebb lesz vele dolgozni – elég, ha körülbelül egy hétig hagyjuk száradni. Ha megfontad a füzéreket, fejjel lefelé kell felakasztanod azokat, hogy a hagymák lefelé lógjanak, és hűvös, száraz, sötét helyen kell tárolnod.
Ez a módszer azért is ideális, mert így bármikor könnyen hozzáférhetünk a fokhagymához, nem kell külön kicsomagolnunk azt az újságpapírból, vagy előhúznunk a dobozokat a pincéből.
7. Dehidratálás és fokhagymapor vagy granulátum készítése
Ha te is szívesen használsz fokhagymaport vagy granulátumot főzéskor friss fokhagyma helyett, ezt akár házilag is elkészítheted. Ehhez az első lépés ismét a szárítás – akár sütőben is kiszáríthatod a fokhagyma gerezdeket – ezután jöhet az aprítás vagy őrlés. A fokhagymapor a fűszernövény számos pozitív élettani tulajdonságát megőrzi, ráadásul nagyszerűen tárolható.