A fakanál egy jól bevált konyhai eszköz. Könnyű, hőálló, környezetbarát és kellőképp kíméletes ahhoz, hogy ne károsítsa a fémedényeket. Egy megbízható fakanál kiválóan alkalmas pirításra, keverésre, száraz hozzávalók keverésére, sőt tészták kikanalazására is.
Bár a fakanalak rendkívül tartósak, mégsem tartanak örökké, egy idő után ki kell cserélni – írja a marthasteward.com.
Mikor kell a fakanalat újra cserélni?
1. Látható repedések vannak rajta
A legnyilvánvalóbb jele annak, hogy a fakanalat ki kell cserélni, ha látható repedések vannak a felületén.
“A repedésekben megáll a nedvesség, és beleragadnak az ételmaradékok, így nem lehet megfelelően megtisztítani” – mondta Susan Harlander, mikrobiológus és a Rä Foods társalapítója. A fa porózus a szilikon vagy fém főzőedényekhez képest, ami azt jelenti, hogy idővel a fakanál táptalaja lehet a baktériumoknak.
2. Érintésre durva felületű
Nem ritka, hogy a fakanál tapintása érdesnek tűnik az állandó használat, valamint hőnek és víznek való kitettség után. “A durva textúra károsíthatja az edényeket” – mondja Namiko Chen receptfejlesztő. Ha azt tapasztaljuk, hogy a fakanál felülete egyenlőtlen, cseréljük le.
3. Foltok és elszíneződések vannak rajta
Idővel a fakanál foltosodás vagy elszíneződés jeleit mutathatja, mindkettő azt jelzi, hogy ideje kicserélni.
“A foltok azt jelzik, hogy az olajok és az élelmiszer-maradványok mélyen behatoltak a fába, ezért egy idő után szaga lehet, és a baktériumok is megtelepedhetnek benne” – mondja Harlander.
A sötét színű ételek, például a paradicsomszósz, ártalmatlan foltokat hagyhatnak rajta, de a sötét, mély foltok, amelyeket nem lehet súrolással eltávolítani, azt jelzik, hogy új kanálra van szükség.
4. Megtartja a szagokat
A fa porózus természete azt jelenti, hogy könnyen felszívja az ízeket, illatokat és a nedvességet.
“Ha még mosás után is maradandó szagok maradnak, az annak a jele, hogy a kanál nem csak az illatát szívta magába, hanem ételmaradványok és baktériumok is lehetnek benne” – mondja Chen. A baktériumok nemcsak az egészségre ártalmasak, hanem a szagok is befolyásolhatják az étel ízét főzés közben.
5. A fa megpuhul vagy hámlik
A fából készült kanalak meglágyulhatnak vagy elkezdenek pikkelyesedni a sok kopás után. Ha ilyet észlelünk, le kell cserélni a kanalat. “Ezek a problémák azt jelzik, hogy a fa lebomlik, és szálkák kerülhetnek az ételbe” – mondja Harlander.
6. Eldeformálódás
Hosszan tartó nedvességnek való kitettség után a fakanál elkezd meghajlani. “Az a kanál, amely elhajlik, meggörbül már nem olyan megbízható, mint új korában” – mondja Chen.
Hogy ezt megelőzzük, ne hagyjuk a kanalat hosszú ideig vízben, szószban, olajban vagy más forró folyadékban állni, és a tisztítás után hagyjuk teljesen megszáradni.
7. Rendszeres kopás
Nem számít, mennyire vigyáztunk a fakanálra, egy idő után úgyis kopni fog. “Ha évek óta rendszeresen használunk egy kanalat, még, ha nem is látunk különösebb sérülést rajta, talán mégis érdemes kicserélni” – mondja Harlander.
A gyakori használat koptatja a fát és növeli a porozitását, növelve annak esélyét, hogy baktériumok telepedjenek meg rajta. Ha már régóta használjuk a kanalat, inkább cseréljük ki.