Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Hogyan és milyen növényeket ültessünk egymás mellé a konyhakertünkben?

Annak, hogy milyen növényeket ültetünk egymás mellé a kiskertben, nagyon nagy jelentősége van a bő termés szempontjából. A paradicsom ugyanis, bár jól megfér az elkészített salátában az uborka mellett, a kertben még sem bizonyulnak jó szomszédoknak.

Ellenben a sárgarépa, a paszternák, a petrezselyem és a kapor kedvezően befolyásolja a gazdag paradicsomtermést, mivel odavonzzák a katicabogarakat és pókokat, melyek a paradicsom kártevőivel táplálkoznak. Furcsának tűnhet, de egyes virágok ültetése, mint amilyen a körömvirág, vonzza a beporzást végző rovarokat, így növelheti a tök, az uborka vagy a paradicsomtermést.

Az uborka szereti a retek, borsó, saláta, káposzta, napraforgó, kukorica és körömvirág társaságát, viszont ne ültessünk mellé kaprot, zsályát, mentát és édesköményt.

A paradicsom kedveli a mellé ültetett fokhagymát, sárgarépát, bazsalikomot, hagymát, petrezselymet, borsót, káposztát, spenótot és salátát, de ne tegyünk mellé krumplit és édesköményt.

A kukorica jó barát a borsóval, dinnyével, tökkel, babbal, szójával, napraforgóval, de nem szereti a zeller és a cékla társaságát.

A hagyma kedveli a mellé ültetett káposztát, epret, sárgarépát, salátát, céklát és paradicsomot, de ellensége a borsónak, a babnak és a zsályának.

A cékla mellé nyugodtan ültethetünk káposztát, karalábét, hagymát és mentát, de ne tegyünk mellé babot.

A tök jól érzi magát a kukorica, a bab, a napraforgó, a borsó, a paradicsom, és a menta társaságában, de ne ültessünk mellé krumplit.

A bab szereti a kukorica, káposzta, karfiol, cékla, tök, sárgarépa, paradicsom, eper, csombor és körömvirág társaságát, de ne tegyünk mellé édesköményt, fokhagymát és póréhagymát.

A sárgarépa barátja a hagymának, pórénak, fokhagymának, paradicsomnak, babnak, reteknek, borsónak és zsályának, de ellensége a kapornak.

A retek mellé bátran tehetünk uborkát, babot, borsót, káposztát, karfiolt, salátát, tököt, paradicsomot, sárgarépát és hagymát.

A fokhagyma jól érzi magát a paradicsom, a sárgarépa, a padlizsán és a káposzta társaságában, de nem szereti a borsót és a babot.

A sárga- és görögdinnye szereti a kukorica, a borsó, a retek, a cékla, és a napraforgó társaságát, viszont uborkát ne ültessünk mellé.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!