Ahhoz, hogy húsvét reggelén csodaszép színű és csupa természetes anyaggal festett tojásokat kínálhassunk a locsolóknak, nem árt már most nekikezdeni a felkészülésnek. Főzéskor ne dobjuk el a hagyma külső héját, hanem gyűjtsük össze egy edénybe, hiszen minél több van belőle, annál szebb lesz a festék színe.
Nézzük lépésről-lépésre, hogyan kell megfesteni hagymahéjjal a húsvéti tojást. Mielőtt nekifognánk a tojásokat alaposan mossuk meg, majd tartsuk egy darabig szobahőmérsékleten, így majd kisebb az esélye annak, hogy elpattannak a forró vízben. Ha van kertünk vagy udvarunk gyűjtsünk egy pár zöld levelet, például jól fog mutatni a gyermekláncű levele is. De hogyha nincsen kertünk díszítésként megteszi az ablakpárkányon nevelt kapor, petrezselyem vagy zeller zöld levele is.
Tegyünk oda egy lábasba 3-4 marék hagyma héjat főni, szórjunk bele egy kevés sót, és egy kanál ecetet is, ezek hozzásegítenek, hogy jobban megtartsa majd a tojás a színét.
A tojások egyik oldalára helyezzünk egy általunk kiválasztott zöld levelet, majd burkoljuk a tojást egy nejlon harisnyából kivágott darabba, úgy hogy a zöld levél egyenletesen rásimuljon a tojásra. Ezután feszítsük rá a tojásra a harisnyát, majd egy cérnával jól kössük meg a harisnya végét.
A hagymahéjas lé, amikor már kezd főni és jó sötét vörösre kezd váltani a színe, óvatosan egy kanál segítségével tegyük bele a tojásokat. (Előre is megfőzhetjük a tojásokat, így nem kell olyan óvatosan bánni velük festés közben. )
Hagyjuk benne főni kb. 15 percet, majd vegyük ki, és vágjuk le róla a harisnyát, és távolítsuk el a zöld levelet. Dörzsöljük át a tojásokat szalonnával, így szép fényesek lesznek.