Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

A közkedvelt karácsonyi kaktusz, vagy schlumbergera, azon kevés szobanövények egyike, amely inkább a téli, hűvös időjárásban virágzik szívesebben. Ahhoz, hogy karácsonyra virágba boruljon, érdemes egy kicsit “beavatkozni”.

A karácsonyi kaktuszt az 1800-as évek elejétől cserépben termesztik, imádja a hideg téli levegőt, s a borúsabb napokat, mivel egyáltalán nem szereti a napsütést, de a helyváltoztatásért sem rajong.

A karácsonyi kaktusz kissé igényes, éppen ezért a termelők mindenféle trükköket alkalmaznak, hogy karácsonyra virágba boruljon.

A karácsonyi kaktusz valójában egy pozsgás növény

Annak ellenére, hogy kaktusznak hívják, a karácsonyi kaktusz levelei inkább a pozsgásokhoz áll közelebb. Brazília hidegebb hegyvidéki területein honos. A hegyvidéki erdők árnyas fái alatt nő, nem bírja sem a napot, sem az erős hőséget.

Nyáron a legfeljebb 20-22 Celsius fok, télen azonban a 10 Celsius fok átlaghőmérséklet szükséges a rügyek fejlődéséhez.

A fény elengedhetetlen a téli virágzáshoz

A növény egyáltalán nem tolerálja az erős napsütést, nyáron is árnyékos helyen kell tartani. Télen világos, de az erős napsugárzástól védve, kissé hűvös helyen kell tárolni. A karácsonyi kaktusznak sok fényre van szüksége a virágzáshoz.

Csak óvatosan a vízzel!

Akinek volt már dolga karácsonyi kaktusszal, tudja, hogy mennyire kényes a vízzel kapcsolatban. A Schlumbergera, vagy karácsonyi kaktusz egy nedvdús növény, nagy mennyiségű vizet tart vissza a vastag leveleiben. Akkor érdemes öntözni, amikor a talaj tapintásra már kezd száraz lenni.

Ne öntözd túl gyakran, de gondoskodj róla, hogy a virág földje mindig nedves legyen. Ne álljon a cserép soha pangó vízben, mert a növény gyökere könnyen rothadásnak indul.

Az ültetőföldet homokkal kell keverni

Nagyon fontos, hogy minden évben át kell ültetni a karácsonyi kaktuszt, friss, humuszban és tápanyagokban gazdag, homokkal jól elkevert földbe. A homok nélkülözhetetlen ásványi anyagokat tartalmaz, elősegíti a vízelvezetést, így megakadályozza a penész megjelenését.

Tápoldatozás évente négyszer

A pozsgás növények számára általában 20-20-20 arányú oldatot kell használni, ez elősegíti a karácsonyi kaktusz virágzását is. A tápoldatot tavasszal, nyáron és kétszer ősszel kell az öntözővízhez keverni, hogy elősegítsük a virágrügyek megjelenését.

Még egy kis titok!

Szeptemberben ajánlott csaknem 3 hétig sötétben tartani a növényt, ilyenkor öntözni is ritkábban kell. A három hét elteltével vidd a növényt egy olyan világos helyre, ahol reggelente elegendő fényhez jut, majd utána félárnyékot kap. Ezzel a kis csellel virágzásra tudod serkenti a növényt, így karácsonykor csodálatos látvánnyal örvendeztet majd meg.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!