Az uborkatermesztők tudják, hogy ebben az időszakban nagyon oda kell figyelni, ha egészséges és gazdag termést szeretnének, hiszen a többi zöldséghez hasonlóan az uborkának is megvannak a maga kártevői.
Mivel permetezzük az uborkát júliusban, hogy megszabaduljunk a foltosodástól?
Az uborka levelén megjelenő szögletes foltosodás gyorsan terjed, a levél közepe szétbomlik, a száron, a levélnyélen és a termésen vizenyős foltok, fehér lerakódások jelennek meg.
A korán megfertőzött termések eldeformálódnak, idővel elrohadnak. A magas páratartalom miatt a szögletes foltosodás egy igen jellemző betegsége az uborkának.
A magas, 90% feletti páratartalom kedvez a betegség megjelenésének. A szögletes foltosodás kialakulásához hozzájárul a növény szárán és levelén megtelepedő vízcseppek, és a 18-28 Celsius-fok közötti hőmérséklet.
A betegség fertőzött magvakon és más beteg növényeken keresztül terjed. De terjesztheti az öntözővíznek használt esővíz, rovarok vagy a le nem fertőtlenített szerszámok. A vegetációs időszakban a baktérium a természetes nyílásokon vagy egyes sebeken keresztül jut be a növényekbe.
Az apró növények kikelése után a szikleveleken kis kör vagy szögletes foltok figyelhetők meg. Sötétzöld színűek és eleinte vizesek, majd megbarnulnak. Ezenkívül sötétzöld szögletes foltok jelennek meg a leveleken, a bordák között sárgás-zöld terület alakul ki.
Ha a leveleken a foltok összeérnek, azt jelenti, hogy a betegség elkezdett terjedni, és ezzel egyidőben a levelek alsó oldalán csepp formájában nyálkás, fehéres baktériumváladék jelenik meg.
Száraz időben a baktériumváladék kiszárad és szürkésfehér kérget képez, majd az érintett szövetek elhalnak, leválnak és lehullanak, a levelek pedig szétszakadnak.
Mivel permetezzük a növényeket, hogy megszabaduljunk a szögletes foltosodástól?
A betegséget időben kell kezelni, minél hamarabb a legelső tünetek megjelenése után. A szakemberek azt javasolják, hogy az uborkát bordeaux-i keverékkel permetezzük, amely nem más, mint semlegesített réz-szulfát.