Sokan, akiknek szőlőjük van, észrevehették már, különösen a melegebb nyarakon, hogy a termésük idő előtt megaszalódik. A szemek előbb megfonnyadnak, majd teljesen kiszáradnak, de van gyógymód a folyamat megállítására, illetve visszafordítására.
A szőlőbogyók már a képződési fázisnál is elhervadhatnak, de leggyakrabban az érési folyamatkor aszalódnak össze. Ennek oka legtöbbször a nem megfelelő szőlőgondozás, azonban vannak más kiváltó tényezők is, melyekre szerencsére létezik ellenszer.
A szőlőtőkék hatalmas előnye, hogy víz nélkül is képesek hosszú ideig kitartani, időszakos szárazsággal járó körülmények között is fejlődni tudnak, a nagy nedvszívó képességű gyökérzetüknek köszönhetően.
Ennek ellenére, ha huzamosabb ideig nem jutnak kellő mennyiségű vízhez, ez negatívan befolyásolhatja a termés mennyiségét és minőségét. Víz hiányában a bogyók száma csökken, a meglévők pedig elkezdenek kiszáradni.
A másik ok, amiért a szőlő idő előtt megaszalódik, a magnéziumhiány. A magnézium a klorofillképződés létfontosságú eleme, kulcsszerepet játszik a növény anyagcseréjében, katalizátor a légzésben és a fotoszintézisben. A magnéziumhiány a levelek peremén (a kezdeti szakaszban) sárgulást okoz, ami a szőlő kiszáradásában csúcsosodik ki.
Bár a szőlő a napsütötte vidékeket kedveli, az erős napsugárzás is oka lehet a bogyók elszáradásának. Amennyiben ez áll a háttérben, a leégett szőlőszem kissé eldeformálódik, elveszíti feszességét és színét, és fehéres vagy világosbarna színűvé válik.
A napégés általában azokat a fürtöket érinti, amelyek közvetlenül a nap felé néznek, és nincs árnyékuk. Az ilyen bogyók íze az erjedt borra hasonlít. Ez a jelenség általában július második felétől észlelhető, amikor a hőmérséklet több egymást követő napon keresztül 30°C felett van.
A szőlőt gombabetegségek is megbetegíthetik, melyek a termés kiszáradásához vezetnek. Ezek a gombabetegségek veszélyesek, mert jelentős mértékben károsíthatják a növényt. A leggyakoribbak közülük a szőlőfoltosság, a szőlőrothadás és a szőlő-antraknózis.
Mire kell odafigyelni, hogy a szőlő jól fejlődjön?
Miután megállapítottuk, mely tényező állhat a szőlőszemek pusztulása mögött, javasolt azonnal közbelépnünk a folyamat megállítása érdekében, főként a betegségek esetében, hogy ezek ne ismétlődhessenek meg, illetve ne terjedjenek át a többi tőkére.
A szakértők az öntözési rendszer ellenőrzését is javasolják, valamint a fürtök védelmét a tűző naptól. Végül, de nem utolsósorban, helyesen kell metszeni a szőlőtőkéket, hogy ne terheljük túl a növényt, ami szintén a szőlő kiszáradásához vezethet.