KezdőlapHobbyMiért kell az almát homokban tartani télen? Nagymamámtól tanultam ezt a módszert,...

Miért kell az almát homokban tartani télen? Nagymamámtól tanultam ezt a módszert, amit ma is használok!

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Az alma tipikus őszi gyümölcs, amelynek szezonja azonban a hideg hónapokban is tart, mivel optimális körülmények között tárolva rendkívül hosszú ideig eláll.

Hogy tarthatjuk minél hosszabb ideig frissen az almát

Az alma általánosságban véve sokáig eláll, ha a megfelelő körülmények között tartjuk, de fontos tudni, hogy az egyes fajták különböznek egymástól, és vannak köztük olyanok, amik kevésbé alkalmasak a hosszú távú tárolásra.

Azt is fontos megjegyezni, hogy az alma utóérő gyümölcs, ami azt jelenti, hogy a betakarítás után is érik, de sokkal lassabban, mint más utóérő gyümölcsök, például a banán.

Ez azt jelenti, hogy etilént bocsát ki, egy olyan gázt, amely a közelében lévő gyümölcsökre és zöldségekre is hatással van. Ezért nem tanácsos más gyümölcsökkel együtt tárolni, hacsak nem akarjuk felgyorsítani azok beérését.

Miért érdemes az almát homokban tárolni

Őseinknek okos megoldásokhoz kellett folyamodniuk, anélkül, hogy bármilyen elektromosságot használó technológiára támaszkodhattak volna. Ezek egyike pedig az alma homokban való tárolása volt.

Az almát régen homokba temetve tárolták a tél folyamán, úgy, hogy egy láda alját megtöltötték egy réteg homokkal, erre egy sor gyümölcsöt helyeztek, majd újabb réteg homok következett még egy sor almával, és így tovább, amíg a láda meg nem telt.

A lényeg, hogy az utolsó réteg mindig homok legyen. A homokba temetett alma májusig, sőt akár júniusig is eláll.

De egy másik hasonló módszer is létezik, amihez a finom szemű, tiszta homokot előbb ón- vagy fémlemezeken felmelegítették, majd hagyták kihűlni. Az egészséges, sérülés nélküli almákat ebbe a homokba helyezték, úgy, hogy a gyümölcsök ne érintkezzenek egymással.

A tárolónak, amelybe a gyümölcsöt helyezzük, szintén jó állapotban kell lennie, hogy ne juthasson bele levegő. A homokot és az almát ebben az esetben is ugyanúgy kell rétegezni, amíg a tárolásra használt láda, doboz vagy más tárolóeszköz meg nem telik, majd szorosan le kell zárni azt.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet