KezdőlapHobbyMikor kell megmetszeni a levendulát? A szakértők szerint ebben az őszi hónapban...

Mikor kell megmetszeni a levendulát? A szakértők szerint ebben az őszi hónapban a legideálisabb!

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A levendula egyre közkedveltebb lesz mifelénk is, nagyon sok udvart, kertet, parkot, közteret díszít a nyár közepétől ősz elejéig illatozó félcserje. Nézzük, hogyan kell bánni vele, hogy egy szezonban kétszer is virágozzon.

A metszés nagyon fontos a levendula számára, elősegíti a bőségesebb virágzást, és megakadályozza, hogy a szárak túlságosan elfásodjanakmondta Stephen Robins, a Pelindaba Lavender alapítója.

A metszés esetében nagyon fontos a megfelelő időzítés, a hidegek beállta előtt kell visszavágni, mert különben akár ki is fagyhatnak a tövek.

Stephen Robins az 1990-es évek végén álmodta meg, és hozta létre a a Pelindaba Lavender nevű levendula ültetvényét, bemutató kertjét, ahol levendula alapú termékeket is készítenek.

“A levendulát legjobb ősszel metszeni, az első fagyok beköszönte előtt. Mivel így a virágzás után a téli pihenésre és majd a tavaszi megerősödésre tud összpontosítani” – mondta a szakember.

“Általában az október az ideális hónap a metszésre, de ez természetesen függ a kertünk mikroklímájától. Csendes-óceáni északnyugati farmunkon általában november elején köszöntenek be az első fagyok, ezért igyekszünk, hogy addig mind a 30 000 tövünk meg legyen metszve, felkészítsük őket a téli alvásra”.

Meleg időjárásban soha ne metsszük a levendulát, inkább az esti órákat válasszuk. A metszés utáni napokban mindig egy kicsit jobban figyeljünk oda az öntözésre, ha száraz időjárás van.”

“Az őszi metszés nagy előnye, hogy ilyenkor a zöld nyári hajtás jobban elkülönül a fás résztől, és jobban látszik, meddig kell visszametszeni. A növényt a szár fás része feletti két levélcsomón belül kell metszeni” – teszi hozzá Anna Ohler, a Bright Lane Gardens faiskola tulajdonosa.

Ha idő és lehetőség van rá, a levendulát évente kétszer kell metszeni: egyszer virágzás után, egyszer pedig, amikor ismét felmelegszik a hőmérséklet, vagyis nyár végén és ősszel.

Így szép és vonzó formát hozhatunk létre, és védelmet biztosítunk a növénynek a téli fagy esetén. Bármikor is vágjuk vissza, a metszőolló tiszta és széles pengéjű legyen.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet