Mint ahogyan nincs nyár vakáció nélkül, úgy nincs reggeli sem a ropogós, frissítő uborka nélkül. A tökfélék családjába tartozó kerti növény többféleképpen hasznosítható a konyhánkban és a szépségápolásban is – a kedvenc zöldségsalátától a savanyúságon át az arcpakolásként is alkalmazható uborka egyszerűen pótolhatatlan.
A növény termesztése akkor élvezetes, ha bőséges a termése. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy megfelelő mennyiségű tápanyaghoz jusson hozzá a palánta. A tápanyaghiányt a talajban vagy a növényben lévő ásványi anyagok kiegyensúlyozatlansága okozhatja. Mint minden más növény, az uborka is tápanyagban gazdag talajban érzi jól magát.
Az epsom só (vagy más néven keserűsó) kulcsfontosságú e tápanyagok pótlásának tekintetében. Biztosítja az uborka megfelelő magnézium- és kénellátását, mivel ezek hiánya a növekedés elmaradásához vezet. Egészségesen fejlődő, zöldebb növényeket eredményez, és jobb terméshozamot biztosít.
Az epsom só egy magnéziumból és kénből álló vegyület, vegyjele a MgSO4. Ha hiány van ezekből az ásványokból a talajban, annak egyértelmű jeleit láthatod a növényeiden: sárguló, fakó, élettelen levelek, gyenge növekedés, alacsony terméshozam. Ha a kertedben is fennállnak ezek a tünetek, csakis ebben az esetben alkalmazd a keserűsót, és semmiképp se rendszeresen. Akár egyszeri használat is elegendő ahhoz, hogy helyreálljon a talajban az egyensúly.
Mire jó az epsom só?
1. Javítja a nitrogénfelvételt – magnéziumtartalmának köszönhetően, felelős a növények nitrogén- és foszforfelvételének növeléséért.
2. Javítja a klorózist – az összetevőinek köszönhetően hozzájárul a növények egészséges fejlődéséhez, megfelelő mennyiségű klorofill termelődéséhez, végül pedig a bővebb terméshez.
3. Megakadályozza a lassú növekedést – egy rossz talajban csakis gyenge palánta növekedhet. Az epsom sóval való támogatás erős és egészséges palántákat, illetve magas terméshozamot eredményez.
4. Korrigálja a tápanyaghiányt – az uborka esetében jelentős lesz a változás: sötétzöld lombozat, sűrű növekedés és több termés.
5. Megakadályozza a gyökérsokkot – a palánták kiültetésekor segíti a növekedést, ha egy evőkanálnyi epsom sót feloldunk 4 liter vízben, és azzal locsoljuk meg a talajt.
6. Gyorsítja a magok csírázását – már a magvetési fázisban is megtámogatja a növényt, segítve a csírázást. Mielőtt elszórod az uborkamagokat, adj epsom sót az ültetőgödörbe.
A magnézium és a kén szerepe az uborkanövények esetében
1. A magnézium létfontosságú a fotoszintézishez – a tápanyagok feldolgozásához a napenergia segítségével. Amennyiben a talaj, melyben a növényünk él, magnéziumban hiányos, ez a folyamat gyengülhet, vagy akár meg is szakadhat, ez pedig fatális lehet a palántáink számára.
A magnéziumhiány főként a homokos, könnyű vagy savanyú talajokban jellemző. Az intenzív termesztés alatt álló, agyagos talajok is szenvedhetnek magnéziumhiánytól, illetve azok, ahol gyakori a csapadék, ami kimoshatja a szerves anyagokat a földből. A túl sok kálium a talajban is okozhat magnéziumhiányt. Ennek orvoslására a komposzttrágya az egyik legkézenfekvőbb megoldás.
Akkor beszélhetünk magnéziumszegény talajról, ha az uborka levelei a (szélektől befelé) besárgulnak, később bebarnulnak, megfonnyadnak, végül megszáradnak. Súlyos hiány esetén a teljes levél sárgul. A túl sok kálium a talajban is okozhat magnéziumhiányt. Ennek orvoslására alkalmazz komposzttrágyát.
2. A kén segít az aminosavak, enzimek, fehérjék és vitaminok előállításában – támogatja a növények növekedését és a magok képződését. A kéntől függ az uborka azon képessége is, hogy le tudja-e küzdeni a betegségeket. Kénhiányról beszélhetünk, amennyiben az uborka levelei fakók vagy sárgák, a fiatalabb levelek kicsik maradnak, foltosak, a növény maga pedig nem fejlődik, nem növekszik.
Gyógyír: az epsom só, méghozzá ebben a koncentrációban
Ha a fenti tüneteket felismered az uborkaföldeden, érdemes keserűsóval támogatnod a növényeidet. Először is, figyelmesnek kell lenned az árulkodó jelekre, a kezelést követően pedig a fejleményekre. Ideális esetben javasolt a talajvizsgálat, hogy megtudd annak pontos ásványi összetételét, és felmérhesd a szükséges műtrágya mennyiségét. Sok kertész azonban ezt bonyolultnak találja, így inkább az epsom sót alkalmazza.
Fontos tudnivaló: csak óvatosan a keserűsóval! Nagy mennyiségben ugyanis talajmérgezéshez vezethet. Amennyiben nincsenek árulkodó tünetek a tápanyaghiányt illetően, egyetlen alkalommal, szezon közepén, bevethető az epsom sós kezelés. Ha azonban hiánytüneteket észlelsz, kövesd az utasításokat: 4-5 hetente javasolt megismételni a kúrát, amennyiben cserépben vagy edényben nevelsz uborkát, kerti viszonyok mellett pedig 4-6 hetente alkalmazd az epsom sót. Semmiképp se gyakrabban, mert az már károsíthatja a növényt, és hervadást okozhat.
1. Használd oldatként – ez a legnépszerűbb módszer, melyet minden kertész kényelmesnek és kézenfekvőnek tekint. ½ evőkanál keserűsó elegendő 2 liter vízhez – ezt az arányt fontos szem előtt tartanod. A keverék akkor a leghatékonyabb, ha az összetevők teljesen egybeolvadtak, győződj meg hát róla, hogy az epsom só teljesen felolvadt a vízben.
A keveréket egy locsolókannába töltve öntsd az uborkára. Ennek az alkalmazásnak elegendőnek kell lennie ahhoz, hogy a hiánytünetek megszűnjenek. Ha továbbra is fennállnak, 4 hét múlva megismételheted. Amennyiben ekkor sem szűnnek meg a tünetek, javasolt a talajvizsgálat.
2. Alkalmazd lombpermetként – ez egy hatékony módszer a növények növekedésének fokozására, amikor a leveleken keresztül szívják magukba a tápanyagot. Lombpermetezés esetén a rendszeres, vízzel való öntözés még létfontosságú.
Az ideális oldathoz 2 evőkanál epsom sót oldj fel 4 liter vízben, a kapott keveréket egy szórófejes palackba öntve pedig permetezd a növényeid leveleire. Kéthetente érdemes megismételni, 1 evőkanál epsom só + 4 liter víz formájában. Ne vidd túlzásba, a gyakori permetezés ugyanis levélfoltosodáshoz vezethet.
3. Szórd a növények tövére – szezon közepén érdemes bevetni ezt a praktikát, a kifejlett növények esetében. 2 evőkanál epsom sót egyszerűen csak hints el a tövek közelében.