KezdőlapHobbyNagymamámtól tanultam a módszert: így kell megszárítani a szalmavirágot!

Nagymamámtól tanultam a módszert: így kell megszárítani a szalmavirágot!

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Ha szereted a szárított virágokat, a szalmavirágot mindenképpen hozzá kell adnod a gyűjteményedhez, már csak azért is, mert ezt rendkívül egyszerű szárítani, ezért akkor is bátran belevághatsz, ha egyébként teljesen kezdő vagy ebben.

A szalmavirág vagy Xerochrysum bracteatum közkedvelt szárazvirág, aminek nagy előnye, hogy virágai már alapból kissé száraz tapintásúak, ráadásul gyönyörűen megőrzik a színüket, így nagyszerűen mutatnak csokrokban, koszorúkban, vagy más dekorációs elemekben.

Ha követed az alábbi lépéseket a szalmavirág szárításában, te is gyönyörű őszi díszeket készíthetsz a felhasználásával.

Találd meg a megfelelő helyet a szárításukhoz

Első lépésként távolítsd el a levelek egy részét, ez segít, hogy a szárak gyorsabban megszáradjanak. Ha szeretnéd, hagyhatsz néhány levelet a szár felső részén, mert ezek is jól mutathatnak, ha megszáradnak, bár elég ropogós textúrájuk lesz.

Oszd szét a virágokat 5-10 szárból álló kisebb kötegekre, és kösd össze őket egy zsineggel vagy madzaggal. Ezután keress egy viszonylag sötét és száraz helyet, ahová felakaszthatod száradni a csokrokat.

Egy farúdra, gerendára vagy akár ruhaszárítóra, esetleg kifeszített kötélre is akaszthatod a szárítani kívánt csokrokat, a lényeg, hogy a levegő megfelelően keringeni tudjon körülöttük, különben a szárak egy része megbarnulhat vagy megpenészedhet. Ha megtaláltad a tökéletes helyet, hagyd 3 hétig száradni a virágokat.Nagymamámtól tanultam a módszert: így kell megszárítani a szalmavirágot!
Fotó: 123RF

Figyelj arra, hogy a levegő ne legyen túl párás

Az is fontos, hogy a helyiség, ahol a szalmavirágot szárítod, ne legyen túlságosan párás, a nedvesség miatt ugyanis fennállhat a penészesedés veszélye.

Egy jól szellőző kamra vagy pince nagyszerű választás lehet. De ha lehetőséged van rá, használhatsz egy párátlanító készüléket is, ami kivonja a nedvességet a levegőből.

Biztosítsd a megfelelő légáramlást

Amennyiben lehetséges, próbáld meg biztosítani a levegő megfelelő áramlását a szárítani kívánt virágok körül. Ez megakadályozza, hogy túlságosan törékennyé váljanak, így később könnyebben tudsz majd dolgozni velük.

Ha a kiválasztott helyiségnek nincs ablaka, érdemes naponta néhány órán át egy ventilátort működtetni benne, hogy a levegő keringeni tudjon.

Erősítsd drótokhoz a friss virágokat

Egy másik jól működő módszer, ha drótra erősíted a frissen leszedett virágfejeket. Ennek az az előnye, hogy ha a virágfej megszáradt, a hamis drótszárak sokkal rugalmasabbak lesznek, mint az igaziak, így könnyebben dolgozhatsz velük, ha valamilyen dekorációt szeretnél készíteni.

Ehhez vágd le a virágot a szárról, majd vágj le egy körülbelül 60 cm hosszúságú drótot, és ezt hajtsd félbe, hogy az egyik végén egy kis hurok képződjön. Fogd meg a drót két nyitott végét, csípd össze azokat, és vezesd át a virágon felülről lefelé haladva. Óvatosan húzd át a drótot a virágfejen, amíg a hurok már egyáltalán nem látszik, de vigyázz, hogy ne húzd át teljesen a virágon. Ehhez mindenképpen friss virágokra van szükséged, mivel szárazon már túl törékenyek lesznek.

Ha néhány virág feje szárítás közben esetleg letörne, nem kell eldobnod azokat, különböző dekorációs elemekhez még így is felhasználhatod.

Nagymamámtól tanultam a módszert: így kell megszárítani a szalmavirágot!
Fotó: 123RF

Gondoskodj a megfelelő tárolásról

Miután a szalmavirágok teljesen megszáradtak, fontos, hogy megfelelő helyen tároljuk azokat, védve a nedvességtől.

A legjobb az, ha abban a helyiségben hagyjuk a virágokat, ahol száradtak, de a lényeg, hogy száraz, közvetlen napfénytől védett helyen tároljuk például egy zárt, de légáteresztő tárolóban.

Mikor a legjobb leszedni a szárításra szánt szalmavirágot

A legjobb, ha még azelőtt begyűjtjük a virágokat, mielőtt teljesen kinyílnának, száradás közben ugyanis tovább nyílnak, ezért ha akkor vágjuk le a szárakat, amikor a fejek már teljesen kinyíltak, a szirmok lefelé hajlanak, és megjelennek a magvak.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet