Ha valaki saját fügefáról álmodozik, most könnyen teljesülhet a kívánsága. Az alábbiakban megmutatjuk, hogyan lehet otthon saját fügefánk!
A fügefa eredetileg Kis-Ázsiából származik, de Észak-Afrikában, és Dél-Európában is hamar őshonossá vált. Elmondható róla, hogy aránylag igénytelen, ezért, ha friss gyümölcsre vágyunk, ültessünk fügefát. A szobanövények szerelmesei gyakran kísérleteznek a citrom, narancs, vagy mandarin magról történő szaporításával, azonban ez a füge esetében nem egy hasznos ötlet. A növényünk minden bizonnyal megmaradna, de az ízletes gyümölcsöt esetleg csak 4-5 év múlva fogyaszthatnánk. Sokkal jobb ötlet, ha beszerzünk egy fügefa csemetét, és ezt igényeinek megfelelően nevelgetjük.
A legfontosabb, hogy egy napos helyet biztosítsunk számára, hiszen a füge imádja a meleg, napsütést, és nagy a fényigénye is. Árnyékos lakásban éppen ezért ne is próbálkozzunk a nevelgetésével. Télen pihenő időszakban van a fügefa, ezért a 8-10 fok megfelelő számára. Nyáron viszont a 25 fok lesz a legideálisabb.
Az első ültetőedény legalább 3 literes legyen, ne felejtsük el, az alján mindenképp legyen egy vízelvezető lyuk. Az ideális ültetőföld humusz, gyeptalaj és homok 2:3:1 arányú keverékéből készíthető. Ezt könnyen otthon mi magunk is összeállíthatjuk. Az ültetéskor legyünk óvatosak, hiszen a fügefa gyökerei elég érzékenyek, csak óvatosan bánjunk velük.
Ezt már olvastad? Így nevelj kiwit a lakásban. Nem is gondolnád, de nagyon egyszerű!
Figyeljünk oda arra is, hogy rendszeresen öntözzük, de soha ne legyen túl sok víz rajta. A talajt pedig legalább egy héten egyszer lazítsuk fel, hogy ne tömörödjön össze. Tavasszal és nyáron gondoskodjunk a tápozásáról.
Használhatunk műtrágyát, de elkészíthetjük otthon is mi magunk is a következő tápanyagot. A tehéntrágya és hamu keverékéből készített tápot egy hétig áztassuk vízben, majd ezután kisebb adagokban használhatjuk. Először mindig alaposan öntözzük meg, majd ezután jöhet a tápozás.
Október végén a fügefa pihenési időszakba lép, éppen ezért mérsékelnünk kell az öntözését, és a tápozását. Februárban egy nagyobb edénybe ültethetjük, legalább egy fél literrel legyen nagyobb, mint az előző cserép. Metsszük meg a fügefánkat, majd nemsokára látni fogjuk, hogy új hajtások jelennek meg rajta. Kis idő múlva a levelek mellett a gyümölcs is látható lesz. Teljesen érett, és fogyasztható azonban csak 5 hónap múlva lesz. Az érett füge kb. 3 centiméteres átmérőjű, kellemesen puha, de nem túl lágy.
Ezt már olvastad? Hogyan szaporíthatjuk az orchideát? Praktikus tanácsok, ha neked is kedved támad kertészkedni!