KezdőlapReceptekÉtelekEgyben sült báránycsülök zöldségraguval Borbás Marcsi receptje szerint

Egyben sült báránycsülök zöldségraguval Borbás Marcsi receptje szerint

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A húsvét egyik hagyományos étele a bárány, ami sok háztartásban megtalálható az ünnepi asztalon. A bárány a tisztaságot és a jóságot testesíti meg, de egyben az áldozatot is.

A bárány lényegében Jézus Krisztust szimbolizálja, aki meghalt az emberiség bűneiért. De az ótestamentumi zsidók is bárányt áldoztak, és a vérével bekenték az ajtófélfákat, hogy a Halál Angyala elkerülje a házaikat.

Borbás Marcsi egy különleges egyben sült bárány csülök receptjét mutatta be egy zöldséges raguval, ami a húsvéti ünnepi asztal igazi „sztárja” lehet.

Borbás Marcsi összekészíti a húsvéti bárány hozzávalóít a konyhában
Borbás Marcsi húsvéti bárány receptje – Fotó: YouTube

Először kibélelünk egy tűzálló tálat mangalicaszalonnával, ami egyrészt megakadályozza, hogy leégjen az étel, másrészt különleges ízt is ad annak. Ezután besózzuk a báránycsülköket. Közben megtisztítjuk a zöldségeket is.

Borbás Marcsi szerint a ragu igazi lelkét a burgonya és az édesburgonya adják, de ízlés szerint bármilyen zöldségeket használhatunk, például édeskömény gumót, répát, paradicsomot, stb.

A burgonyát, édesburgonyát, vöröshagymát vastag karikákra vágjuk, valamint az édesköményt vagy egyéb zöldségeket is nagyobb darabokra szeleteljük, és belerétegezzük az edénybe egy fej fokhagymával együtt, amit szintén elég nagyobb darabokra vágni. Ezután jöhet a paradicsom – de Borbás Marcsi szerint a legjobb, ha házi paradicsomlevet használunk. De paradicsomlé helyett alap lével vagy egyszerűen vízzel is felönthetjük az ételt. A zöldségeket összekeverjük, megsózzuk, és vajkockákat adunk hozzájuk.

A húst erre a zöldségágyra helyezzük, néhány rozmaringággal együtt, majd megborsozzuk, és hozzáadunk még néhány kockányi vajat.

Húsvéti bárány tányéron tálalva körettel
Borbás Marcsi húsvéti bárányát bárki megkóstolná – Fotó: YouTube

Az előkészületek után tulajdonképpen nem sok munka van ezzel az egytálétellel. A sütést nagyon magas hőfokon kell elkezdeni – az első körülbelül 20 percben akár 240 fokra is állíthatjuk a sütőt.

Ezután visszavehetjük a sütő hőmérsékletét 150 fokra, hogy szépen, lassan elkészüljön az étel, körülbelül 3-4 óra alatt. Ha már elég puha a hús, levehetjük a fedőt, újra feljebb vehetjük a hőmérsékletet, és egy kicsit rápiríthatunk.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet