KezdőlapVilág10 fiút és 10 lányt hagytak felügyelet nélkül 5 napra - Ez...

10 fiút és 10 lányt hagytak felügyelet nélkül 5 napra – Ez lett a végeredmény

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Bár sokan talán észre sem veszik, a fiúk és lányok sokszor még mindig eltérő nevelésben részesülhetnek, és különböző elvárásoknak kell megfelelniük. Igaz ugyan, hogy a szülők többsége azt szeretné, ha minden gyereke egyformán érvényesülne az életben, és azt is gondolja, hogy minden szükséges alapot biztosít ehhez, de előfordulhat, hogy akaratlanul is egyik vagy másik irányba befolyásolja a gyerekeit.

Ez történik például akkor, amikor kérdés nélkül azt várjuk, hogy egy fiú sportoljon, de azt például nem jut eszünkbe megkérdezni, nem szeretne-e esetleg táncórákra járni. Vagy amikor egy kislányt arra bátorítunk, hogy segítsen a konyhában, de nem kérdezzük meg, szeretne-e esetleg együtt focizni a testvéreivel.

Valamilyen szinten mindannyian arra vagyunk kondicionálva, hogy bizonyos tevékenységeket a fiúkkal illetve a lányokkal kapcsoljunk össze, és ezeket az előítéleteket nehéz lehet lerombolni.

Egy 2017-es társadalmi kísérlet pedig pontosan ezekre a különbségekre és azok hatásaira világított rá. A kísérlet lényege az volt, hogy 11-12 éves fiúk és lányok egy-egy csoportját (összesen 10 fiút és 10 lányt) 5 napra felnőtt felügyelet nélkül hagytak egy külön erre a célra berendezett lakásban. Az alapötlet lényegében ugyanaz volt, mint egy felnőtt valóságshow esetében – a gyerekek azt csinálhattak, amit csak akartak, és közben mindent kamerák rögzítettek.

A kísérletben részt vevő gyerekek korábban soha nem találkoztak, és semmilyen felnőtt felügyeletet nem kaptak arra a hétre, amit a jól felszerelt és ellátott hertfordshire-i otthonban töltöttek. Mielőtt beköltöztek volna, mindannyian részt vettek egy alapvető főzőtanfolyamon – a fiúk és a lányok egyaránt.

Noha először úgy tűnt, mindkét csoport esetében eluralkodik a teljes káosz – ahogy az várható is volt a felnőtt felügyelet nélkül hagyott gyerekek esetében – mégis voltak lényeges különbségek. A fiúk gyorsan felforgatták a lakást, és két külön csoportra oszlottak (a csendesebb fiúk a kisebb, míg a hangosabbak a nagyobb hálószobába költöztek be). Emellett szinte egyáltalán nem főztek vagy takarítottak, vagy ha mégis, azt nagyon szervezetlenül tették, és gyorsan fel is adták a kezdetleges próbálkozásokat. A házban töltött hét alatt nagyrészt édességeken és szénsavas üdítőitalokon éltek.

A lányok esetében azonban egy kicsit más volt a helyzet. Bár ők is kiélvezték a szabadságot – például szépségszalont nyitottak és telerajzolták a falat – a főzésben és a takarításban szervezettebb munkát végeztek, mint a fiúk, és eredményesebbek is voltak. Ugyanakkor, bár ugyanúgy veszekedtek, és időnként meg is bántották egymást, utána ki is békültek, és megvigasztalták egymást.

A kísérletről készült videók nemrég elterjedtek az interneten, és a közösségi médiában többen is megosztották a véleményüket.

„Tehát mindannyian részt vettek egy főzőtanfolyamon? És csak az egyik csoport főzött és takarított? Csak az egyik csoport szervezett rendszeres találkozókat? Csak az egyik csoport osztotta ki a feladatokat? És ez az a csoport, amelyiknek a tagjai állítólag borzalmas vezetők lesznek, mert túl érzelmesek és túl sokat drámáznak?” – írta az egyik felhasználó a Twitteren, a nők hátrányos megkülönböztetésére utalva.

A kísérlet rávilágított arra, hogy a lányoknak sok esetben még mindig magasabb követelményeknek kell megfelelniük, mint a fiúknak, több elvárást támasztanak velük szemben, és felelősségteljesebb viselkedést várnak tőlük, míg a fiúk többsége büntetlenül megússza, ha nem felel meg ugyanezeknek a követelményeknek.

Természetesen nem minden fiúnak vagy férfinak okoz nehézséget felelősséget vállalni, főzni vagy éppen takarítani, de a lényeges különbség abban rejlik, hogy a lányok sok esetben még mindig nem indulnak egyenlő esélyekkel – tőlük egyszerűen elvárják, hogy tudják ezeket a dolgokat, és a nevelésükben is erre fektetik a hangsúlyt.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet