KezdőlapVilág13 évesen már anya volt, 19 évesen férjhez ment - Aretha Franklin...

13 évesen már anya volt, 19 évesen férjhez ment – Aretha Franklin küzdelmekkel teli élete

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Aretha Franklin egyike volt a zene legfényesebben ragyogó csillagainak. Páratlan tehetség volt, a soul zene igazi királynője. A magánléte azonban tele volt tragédiákkal és nehézségekkel, és számos megpróbáltatáson kellett keresztül mennie.

12 évesen teherbe esett, 15 évesen már két gyereke volt különböző apáktól, 19 évesen pedig férjhez ment. Ennek ellenére ő lett a világ egyik legnagyobb énekesnője.

A soul királynője kontra a rock and roll királynője

Senki nem tudott úgy bundát viselni, mint Aretha Franklin – írta a legendás énekesnőről Tom Leonard a Daily Mailben, még 2018-ban, nem sokkal a sztár halála után. A dal közepén szerette hagyni, hogy a bunda drámai módon leessen a válláról – ez a gospel zene sajátossága volt, ami állítólag a teljes érzelmi átélést jelzi. A bunda ugyanakkor arra is emlékeztette a hallgatóságot, hogy egy királynő tiszteli meg őket a jelenlétével. Aretha senkinek nem hagyta, hogy megfeledkezzen róla, ő a soul zene királynője. Amikor Beyonce Tina Turnert „a királynőként” mutatta be a 2008-as Grammy-díjátadón, Aretha személyes sértésként fogta fel a gesztust, és azt mondta az újságíróknak, hogy ez egy „olcsó próbálkozás volt a feszültségkeltésre.” Tina Turnert ekkor már a rock and roll királynőjeként emlegették, ezért a bemutatás teljesen jogos volt, de Aretha nem tudta elviselni, hogy valaki elvegye tőle azt, ami az övé. Ő lehetett az egyedüli királynő.

A soul királynője 218. augusztus 16-án, 76 éves korában hunyt el, miután már 2010 óta küzdött a hasnyálmirigyrákkal. Bár egészségét meggyengítette az évekig tartó túlzott alkoholfogyasztás és dohányzás, csak egy évvel halála előtt jelentette be, hogy visszavonul. Addig énekelt, amíg fizikailag képes volt rá.

Aretha Franklin évtizedeken át az amerikai színesbőrű közösség ikonja volt. 1968-ban Martin Luther King Jr. temetésén énekelt, majd 40 évvel később, 2009-ben Barack Obama elnökké avatási szertartásán is fellépett. 18 Grammy-díjat nyert, több millió albumot adott el, és széles körben őt tartották a világ legjobb énekesének.

Bár olyan slágereivel vált ismertté, mint a „Respect” és az „A Natural Woman”, sokoldalú előadó volt, a gospel, a pop, a jazz és az R&B műfajokon belül, sőt, még azokon túl is egyaránt lenyűgöző volt. 1998-ban, amikor Luciano Pavarotti hangszálproblémái miatt nem tudott énekelni a Grammy-díjátadón, Aretha Franklin vállalta helyette a fellépést (úgy, hogy mindössze 20 perccel korábban értesítették), és előadta a Nessun dorma áriát.

A leányanya

A hatalmas tehetség és a fényes karrier mögött azonban küzdelmekkel teli élet és zaklatott lélek állt. Szülei házassága felbomlott, és Aretha prédikátor édesapja mellett nőtt fel, aki vérbeli nőcsábász volt. Az énekesnő mindössze 12 éves volt, amikor először teherbe esett, és 15 éves korában már két gyereke volt, két különböző apától. Emellett szinte egész életében küzdött az alkoholizmussal.

A bizonytalanság gyakran elviselhetetlen dívává tette, aki féltékenységében több hírességgel is vitába keveredett, és látványos dührohamai voltak mind a kollégái, mind a családtagjai előtt. Mindez pedig még gyerekkorában kezdődött: Aretha mindössze 6 éves volt, amikor az édesanyja elhagyta nőcsábász férjét, és a New York állambeli Buffalóba költözött. Aretha 9 éves volt, amikor az anyja meghalt, ezután a gyerekeket jobbára apjuk titkárnői és szeretői nevelték.

Az édesanyja halála okozta trauma és apja erkölcstelen életvitele, egyaránt hozzájárulhattak ahhoz, hogy Aretha már nagyon fiatalon nemi életet élt. A soulénekes, Sam Cooke határozottan utalt rá, hogy viszonyuk volt, amikor Aretha mindössze 12, a férfi pedig 23 éves volt. Az énekesnő 13 éves korában adott életet négy gyermeke közül az elsőnek, akit az apjáról nevezett el Clarence-nek. Bár akkoriban terjedtek olyan pletykák, hogy ő lehet a gyerek apja, valójában az egyik iskolatársa ejtette teherbe a lányt.

Aretha nagyon szeretett volna sikeres énekesnő lenni. 12 éves korában otthagyta az iskolát, gyereke nevelését nagyanyjára bízta (akit Big Mamaként emlegetett), és csatlakozott apja utazó „Gospel Caravanjához”, ahol énekelt és zongorán játszott. Az énekesnő később felidézte, hogy akkoriban gyakran kellett szembesülnie faji megkülönböztetéssel, például csak bizonyos éttermekben étkezhettek, és olyan benzinkutaknál álltak meg, ahol tudták, hogy használhatják a mosdót.

Prostitúcióból származó pénz, alkoholfüggőség, teljes káosz

18 évesen New Yorkba költözött, és aláírta első szerződését az Atlantic Records stúdióval. Az a siker, amit a zenében kezdett elérni, éles ellentétben állt katasztrofális magánéletével.

Első férjéhez, Ted White-hoz 1961-ben ment hozzá, mindössze 19 éves korában. A Detroit utcát uraló bűnöző prostitúciós nyereségéből finanszírozta Franklin korai karrierjét. Az énekes producere, Otis Taylor szerint „nem habozott megpofozni az énekesnőt, és az sem érdekelte, hogy ki látta őket ilyenkor.”

Aretha Franklin a lelki kiegyensúlyozatlanság következtében elkezdett kényszeresen enni, és rengeteget ivott. Az alkohol segített neki elviselni boldogtalan házasságát. 1967-ben, amikor a „Respect” című slágerét adta elő egy koncerten, ittasan leesett a színpadról, és eltörte a karját. Az incidensről később úgy nyilatkozott, hogy elvakította őt egy reflektor. Az is előfordult, hogy letartóztatták rendzavarásért, és több koncertet is le kellett mondania. „Olyan sokat ivott, hogy azt hittem, az összeomlás szélén áll” – mondta Franklin nővére, Carolyn a sztár és White házasságának időszakáról. White-tól született harmadik gyereke, de 1969-ben végül elvált a férfitól.

A következő évtizedben az énekesnőnek sikerült kordában tartania alkoholfüggőségét, de az étkezési zavarokkal nem tudott megbirkózni, és a szerelmi élete továbbra is kaotikus maradt. „Ő volt a soul zene királynője, és azt hiszem, időnként úgy tekintett a férfiakra az életében, mint az alattvalóira” – mondta egykori szeretője, Dennis Edwards, a The Temptations énekese. Franklinnek még egy gyermeke született Ken Cunninghammel, a turnémenedzserével, és 1978-ban hozzáment második férjéhez, Glynn Turman színészhez.

Az énekesnő lelki egyensúlya törékeny volt, és erőteljesen érezte a szakmai nyomást is. „Attól félt, hogy nem elég jó énekes, nem elég szép nő, és nem elég odaadó anya. Nem tudom ezt másnak nevezni, mint nagyon mély bizonytalanságnak. Sokat ivott, hogy megszabaduljon a szorongástól, és megközelíthetetlen dívaként lépett fel a színpadra” – mesélte Carolyn.

Bátyja, Cecil „idegkimerültség” miatt többször is kórházba vitte egy connecticuti klinikára. Egy időre felépült, majd kezdődött minden elölről. Amikor a sajtó a mentális problémáiról kezdett cikkezni, Franklin mindenféle pletykákat terjesztett arról, milyen csodálatos élete van, titokzatos szeretőkről mesélt, és egy alkalommal bejelentette, hogy feleségül megy egy férfihoz, akinek az egész történetről fogalma sem volt.

Féltékenység és sztárallűrök

Franklin zseniális énekes volt, de ugyanakkor igazi díva is, aki rendkívül féltékeny volt más énekesekre. Barbra Streisand és Diana Ross különösen nagy riválisai voltak, akikről úgy gondolta, el akarják lopni tőle a koronáját. Barátsága más énekesekkel általában addig tartott, amíg nem talált valami okot arra, hogy felvegye őket úgynevezett „fekete listájára.”

1989-ben az „It Isn’t, It Wasn’t, It Ain’t Never Gonna Be” című dalt énekelte duettben Whitney Houstonnal. Whitney akkoriban a világ legnagyobb popénekesnője volt, de Franklin ridegen és barátságtalanul bánt vele. Amikor a dalból nem lett sláger, Franklin Houstont hibáztatta, mondván: „Whitney-ből hiányzott a bölcsesség és az érettség.”

A családjával is gyakran összeveszett. Mindkét nővére tehetséges énekes volt, de Franklin többször is megpróbált a karrierjük útjába állni. Aretha édesapja gondozásában sem értett egyet a családjával, amikor a férfi élete utolsó 5 évét kómában töltötte, miután 1979-ben egy rablási kísérlet során lelőtték. Mivel elhatározta, hogy nem mutatja a gyengeség jeleit, a saját problémáira sem volt hajlandó elfogadni az orvosi segítséget, amire a családja szerint szüksége lett volna. „Összegyűjtötte a fájdalmat, és haraggá változtatta azt” – mondta az énekesnő bátyja, Cecil. „Minden a dívákhoz méltó drámáról szólt. Nehezen tudott megbirkózni a rendkívüli szomorúsággal. Ahelyett, hogy megértést keresett volna, inkább őrjöngött. Minden ok nélkül dühöngött. Kész őrület volt.”

Bill Clinton mentette meg a karrierjét

Franklin elkezdett rettegni az utazástól, és különösen a repüléstől, 1982-ben szállt utoljára repülőgépre. Csak busszal volt hajlandó turnéra indulni, és még akkor sem volt hajlandó átkelni a Sziklás-hegységen. Ez lehetetlenné tette a számára, hogy külföldön, vagy akár az Egyesült Államok nyugati partjain lépjen fel, és ez súlyosan hátráltatta a karrierjét.

Aretha Franklin egóját és karrierjét végül Bill Clinton mentette meg, akinek szüksége volt színesbőrű szavazókra, ezért felkérte a sztárt, hogy énekeljen az 1992-es Demokrata Kongresszuson. Amikor megválasztották, az elnök viszonozta a szívességet, és meghívta a Fehér Házba és különféle hivatalos fellépésekre, amelyekkel Franklin karrierje újra fellendült.

Aretha azon szokása azonban, hogy nem jelent meg különböző fellépéseken és stúdiófelvételeken, további gondokat okozott, és az anyagi helyzete egyre rosszabbra fordult, különösen extrém költekezése miatt. A Saks Fifth Avenue üzlete beperelte, mivel 262 ezer dollárral tartozott nekik bundákért és cipőkért. Ez csak egyike volt annak a 30 pernek, amelyet különböző szolgáltatók, többek között vendéglátósok, virágüzletek indítottak ellene.

Mindezek a negatívumok azonban elhalványulnak amellett, amit ez a kivételes tehetség a világnak adott. Aretha Franklin egész életét a zenének szentelte, fantasztikus örökséget hagyott hátra, és méltán nevezik őt a soul királynőjének.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet